12-01-2016

Budvanka najbolja studentkinja stomatologije u Crnoj Gori

Pravilno postavljeni prioriteti, adekvatna preraspodjela vremena i dnevna doza fizičke aktivnosti preduslov su za napredak i uspjeh u svakom poslu, kaže Jelena Radunović, najbolja studentkinja V godine stomatologije.

Budvanka najbolja studentkinja stomatologije u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Osnovnu školu i Gimnaziju je završila u Budvi, sa diplomom Luča. Upisala je stomatologiju na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Dobitnik je Godišnje studentske nagrade za studente sa prosjekom iznad 9,00 svake godine studija, kao i Povelje američko-crnogorskog društva Lovćen iz Detroita za izuzetnost. Prethodne akademske godine dobila je zvanje najaktivnijeg studenta u Crnoj Gori. Kao apsolvent za portal stomatologija.me govori o svojim studijama, planovima i prenosi poruku mlađim kolegama kako biti među najboljima.

STOMATOLOGIJA.ME: Zašto baš stomatologija?

RADUNOVIĆ: Davno, još u prvom razredu gimnazije sam odlučila da ću studirati prirodne nauke. Kada sam tokom školovanja stekla malo opsežnije znanje o ljudskom tijelu iz biologije, a iz likovne kulture proširila znanje o estetici, odlučila sam da se bavim humanim poslom, a sa druge strane da mogu dati svoju umjetničku notu tom poslu. Tad sam shvatila da me zanima baš stomatologija, kao spoj prirodne nauke i estetike, lijepog.

STOMATOLOGIJA.ME: Kao apsolvent, nakon provedenih četiri godine na stomatologiji medicinskog fakulteta, kako možeš ocjeniti kvalitet obrazovanja koje pruža UCG?

RADUNOVIĆ: Smatram da nismo nazadni u odnosu na fakultete u regionu, bez obzira na, po meni, ne sasvim relevantno, pozicioniranje našeg fakulteta nisko na toj nekoj ljestvici rangiranja. To smatram iz razloga što osnovne studije stomatologija pruže onoliko, otprilike, koliko želiš da uzmeš. Dakle, smatram da najviše zavisi od studenta. Tu je uvijek dodatna literatura, internet danas, svi ti seminari, itd. Dakle, ko želi, može sve. Profesori nude kvalitetnu teorijsku osnovu, a praksa je dobra – u skladu sa mogućnostima. Dakle, ne mogu reći savršena, jer mala smo zemlja, nemamo kvantitativno pacijenata i slučajeva kao studenti na pojedinim fakultetima u okruženju, ali i ovo što imamo i što radimo, ako se potrudimo dovoljno – sasvim je dobra osnova za dalju nadgradnju.

STOMATOLOGIJA.ME: Kako specijalizacije stomatologije u Crnoj Gori, pretežno ne finansira više država, planiraš li sama upisati neku od specijalizacija?

RADUNOVIĆ: Svakako da planiram upisati specijalizaciju, pojedine predmete tek slušam, ali za sada sam fascinirana ortopedijom vilica. Protetika mi je prelijepa, kao i parodontologija. To su tri stvari koje me zanimaju najviše. U toku staža planiram prelomiti u korist jedne, jer smatram da jedan ili dva semestra slušanja nekog predmeta prosto ne pružaju dovoljno iskustva, da bi mogli zaključiti da nas baš to zanima.

STOMATOLOGIJA.ME: Koliko kao studentkinja, možeš ispratiti najnovije trendove u stomatologiji, odlaske na seminare…?

RADUNOVIĆ: Trudim se da pratim trendove, mislim da je u tome i suština. Pacijenti vole novitete, jer postaju sve više prosvijećeni zdravstveno, i bićemo prinuđeni svi da pratimo trendove u stomatologiji… A sem toga, trendovi su promjene na bolje. Ne kažem nužno i uvijek, ali najčešće. Ili skraćuju vrijeme intervencije, ili je čine uspješnijom, ili smanjuju procenat recidiva ili su manje bolni po pacijente. Pokušavam ispratiti svaki mogući seminar, za koji uspijem da čujem na vrijeme, baš sada u aprilu ja i nekoliko mojih kolega posjetićemo internacionalni kongres studenata stomatologije u Sloveniji, gdje ćemo pored predavanja, imati i obuke, odnosno praktični dio kongresa – vježbaćemo reanimaciju, postavljanje koferdama, i dosta drugih stvari.

STOMATOLOGIJA.ME: Za kraj nas zanima koja je to formula uspjeha za tako fantastične rezultate, koju si koristila svih ovih godina studirajući stomatologiju?

RADUNOVIĆ: Recept je organizacija. Dobra organizacija je 80 odsto uspjeha. Pravilno postavljeni prioriteti, adekvatna preraspodjela vremena u skladu sa tim i dnevna doza fizicke aktivnosti preduslov su za napredak i uspjeh u svakom poslu, tako i u ovom našem.