21-06-2016

Budvanski gradjanski savez: Vrijeme čitanja knjige mora da se vrati

Budvanski gradjanski savez: Vrijeme čitanja knjige mora da se vrati | Radio Televizija Budva

"Na nedavno održanoj sjednici Skupštine opštine, povodom usvajanja prijedloga odluke o postavljanju privremenih objekata za Stari grad i Kontakt-zonu odlučeno je, izmedju ostalog, da se izmjeste štandovi sa knjigama sa Trga pjesnika i ispred Citadele, gdje se organizovala njihova prodaja tokom turističke sezone, odnosno tokom trajanja festivala Grad-teatar, navodeći za to razlog, da to smeta stanovnicima Starog grada i turistima.

Veče na Trgu pjesnika je bilo time sadržajnije, jer su prisutni i prolaznici, ljubitelji knjiga, još tu mogli da se zadrže, pročitaju nešto, upoznaju se novim naslovima, te je svakako to stvaralo jednu kulturniju atmosferu koja i priliči starogradskom ambijentu.

Čudno, ali veliki broj kafića nije zasmetao nikome.

No, ovo je bio samo nastavak. Stara gradska biblioteka njenim znatnim književnim fondom je izmještena iz centra grada na samu periferiju. Niko više ko dodje u Budvu, ne zna da je ona i postojala i gdje je sada. Neko je našao za shodno, da na mjestu značajnog kulturnog znamenja gradske Biblioteke, smjesti diskoteku Trokadero i raznorazne butike za prodaju robe.

Sve ovo ukazuje, da su kultura i knjiga mimo nas, na “periferiji društvenog života i zbivanja”.

Vrijeme čitanja knjige mora da se vrati, ako se misli da treba uopšte da opstane ovo društvo. Imat ćemo tako zdravije generacije mladih. Ipak će knjiga da spasi ovaj svijet", navodi se u saopštenju Nevladinog udruženja “Budvanski gradjanski savez”.