16-11-2022

Bulajić: Narkomanija u porastu, procenat izlječenja veoma mali

U Crnoj Gori je primijetan trend rasta psiho-aktivnih korisnika, a procenat izlječenja je veoma mali, tek oko petnaest odsto, istakao je direktor NVO Preporod Goran Bulajić.


Foto: TVCG


Bulajić je u emisiji "Link" Radija Crne Gore upozorava da je broj korisnika psiho-aktivnih supstanci kod maloljetnika i onih malo starijih u stalnom porastu.

Organizacija Preporod već sedamnaest godina pomaže zavisnicima i bavi se savjetovanjem mladih da ne posegnu za uzimanjem narkotika.

"Nedostatak svijesti, nedovoljno obučen kadar, nepostojanje ustanove za liječenje korisnika, utiču na to da je procenat uspješnosti liječenja mladih samo petnaest odsto od očekivanog i nedovoljno u odnosu na porast broja korisnika", kazao je Bulajić.

On ističe da treba raditi na prevenciji i osvješćivanju mladih, što je i veoma otežano zbog postojanja društvenih mreža i okruženja koje se stalno mijenja u odnosu na period prije dvadeset, trideset godina.

Ističe da je neophodno imati ustanovu u krugu glavnog grada za liječenje korisnika, zbog čega je uputio zahtjev Ministru zdravlja i gradonačelniku, ali nije dobio zadovoljavajući odgovor.

Pored aktivnih korisnika postoje i oni, kako je kazao, koji "flertuju sa drogom", i oni "potencijalni" korisnici.

IJZ je napravio mali pomak istraživanjem ponašanja 16-godišnjaka u periodu od četiri godine, a tu je i izvještaj Evropskog centra za monitoring koji je zaključio da je trend rasta korisnika psiho-aktivnih supstanci "nezaustavljiv".

"Pored korisnika postoje i sukorisnici, a to su članovi porodice i najbliže okruženje, zato je uloga porodice najbitnija i primarna u rešavanju ovog problema", naglašava Bulajić.

Dodaje da se najviše koriste marihuana i kokain, a u posljednje vrijeme kokain zauzima prvo mjesto.