28-02-2021

Čaj od bijelog sljeza: Liječi kašalj, podiže imunitet

Bijeli sljez je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka.

Čaj od bijelog sljeza: Liječi kašalj, podiže imunitet | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Bijeli sljez je višegodišnja zeljasta biljka iz familije sljezova. Vjeruje se da je njegovo porijeklo iz zemalja oko Kaspijskog, Crnog i istočnih obala Sredozemskog mora. Odatle se širi širom svijeta.

Koren bijelog sljeza sadrži sluzi, asparagin, kalcijum oksalat, pektine, skrob, tanin, fenolne kiseline

Kada se koristi?

Čaj od bijelog sljeza možemo da koristimo za umirenje kašlja, za oblaganje sluznica (gastritis, čir na želucu) i smanjenje iritacija. Primjenjuje se kod bronhitisa, zapaljenja respiratornih organa, upale mokraćne bešike urinarnog trakta i kamena u mokraćnim putevima.

Spolja se primjenjuje za ispiranje nosa, naročito kod beba. Takođe, čaj od bijelog sljeza ubrzava metabolizam te je koristan i za one koji žele da smršaju, prenose Magazin Novosti.

Kako djeluje bijeli sljez?

Korjen i list bijelog sljeza sadrže sluzi koje umiruju sluznice stvarajući zaštitni sloj oko njih. Sluz bijelog sljeza prianja uz upaljene mišiće i ublažava njihovo grčenje prilikom kašljanja i na taj način ga umiruje.

Priprema:

Jednu supenu kašiku isjeckanog korjena preliti sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta a zatim procijediti.