15-03-2016

Čaj od koprive: Moćni napitak koji čisti krv, hrani i obnavlja ćelije

Napitak od koprive pomaže kod anemije i revitalizuje ćelije, a vrlo lako ga možete i sami napraviti.

Čaj od koprive: Moćni napitak koji čisti krv, hrani i obnavlja ćelije | Radio Televizija Budva

Za pripremanje čaja trebalo bi koristiti mlade listove ove biljke, ali kako je cijela kopriva ljekovita, stabljika i korijen se takođe mogu upotrijebiti za spremanje ovog napitka.

Kako napraviti čaj od koprive?

Sipajte u šerpu onoliko šolja vode koliko želite napraviti čaja od koprive i prokuvajte je. Kada voda počne da ključa, sipajte broj kašika usitnjenih listova koprive srazmeran sa brojem čaša vode. Sklonite čaj sa vatre, poklopite šerpu i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga procijedite čaj i popijte ga kada se ohladi. Najbolje bi bilo ne sladiti čaj, međutim ukoliko vam ukus ne odgovara možete dodati nanu koja će učiniti čaj pitkim.

Ovaj čaj najbolji je ukoliko odstoji nekoliko sati, a treba ga piti od jedne do tri šolje dnevno, u zavisnosti od zdravstvenog stanja. Vrlo je moćan u borbi protiv hroničnih bolesti, ali u tom slučaju treba ga konzumirati i do nekoliko mjeseci. Pogodan je i za trudnice, ali u manjim količinama.

Nauka dokazuje da je kopriva vrlo efikasna kod anemije. Kako sadrži dosta gvožđa, te doprinosi stvaranju eritrocita. Organizmu stvara potrebnu energiju, a uspješno rješava probleme sa aknama i kožnim oboljenjima.