11-01-2020

Čaj od peršuna za mršavljenje

Peršun kao začin se koristi već stotinama godinama na našim područjima. Posjeduje izuzetno ljekovito svojstvo i obiluje vitaminina poput A, E, C i mineralima kao što je magnezijum, kalijum, gvožđe, kalcijum, a čaj od peršuna za mršavljenje izuzetno blagotvorno djeluje na bubrege i izbacuje višak vode iz organizma. Pokazao se i kao umirujuće sredstvo kod problema sa stomačnim grčevima.


Foto: Ilustracija

Ovaj začin je od davnina poznat po svojim diuretičkom dejstvu. Pomaže organizmu da se oslobodi viška vode i na taj način skida višak kilograma. Peršun čaj može biti savršen dodatak svakom režimu ishrane.

Ovaj napitak možete napraviti za manje od pet minuta. On će zapravo podstaći izbacivanje toksina iz organizma i na taj način izvršiti detoksikaciju čitavog organizma. Osim toga, unećete vitamine i minerale u telo kao i vodu koja pomaže kod hidratacije kože.

Pomaže kod snižavanja krvnog pritiska, reguliše menstrualne cikluse i ublažava bolove, uspješno leči urinarne infekcije, pomaže kod reume i artritisa, odličan je antioksidans, smanjuje holesterol u krvi, bogat je gvožđem i koristi se kod lečenja anemije, liječi kamen u bubregu, pomaže kod mršavljenja i uklanjanja celulita, ublažava giht, liječi razne kožne probleme.

Napitak od peršuna i limuna se pije ujutru na prazan želudac.

Potrebni sastojci za pripremu: Jedan limun, 60 g svježeg peršuna, 250 ml vode.

Peršun dobro operite pod mlazom mlake vode, a zatim ga sitno isjeckajte. Za pripremu napitka možete koristiti i blender.

Nakon peršuna, iscjedite iz limuna sav sok koji možete i pri tome odstranite koštice. Zatim dodajte vodu pa izblendirajte sve zajedno.

Ovako pripremljen napitak konzumirajte pet dana za redom a onda pravite pauzu od najmanje deset dana. Poslije toga možete opet početi piti napitak pet dana pa opet pauza.

Ova kombinacija namirnica je odlična iz nekoliko razloga. Prvo unosite vodu u organizam, koja je od presudnog značaja za njegovo normalno funkcionisanje. Zatim, unosite peršun, koji će vam poboljšati probavu i rešiti vas nadutosti, i limun koji sadrži dragocjeni vitamin C.

Dok pijete čaj od peršuna za mršavljenje trudite se da se što zdravije hranije a to podrazumeva ishranu ispunjenu voćem i povrćem.

Od peršun čaja ne očekujte da smršate puno. Naime, ovaj čaj samo izbacuje višak zadržane tečnosti iz vašeg tela i tako dovodi to gubljenja kilograma na vagi. Ali, većinom je to izbačena voda.

Pravo mršavljenje počinje tek kada prođe detoksikacija, a čaj od peršuna je idealan u ovom početnom periodu da da turbo ubrzanje i eliminiše toksine!

Receptura čaj za mršavljenje od peršuna je veoma jednostavna. Naime, pripremate na isti način kao i bilo koji drugi čaj. Jedina razlika je zapravo što od peršuna za čaj možete koristiti i svježe i suve listove, ali i koren kao i sjemenke. U daljem tekstu vam donosimo sva četiri načina za recept za čaj za mršavljenje od peršuna.

Peršun čaj sa svežim lišćem

Stavite jednu šolju od 250 ml vode na vatru i ostavite da provri. Za to vreme odvojite ¼ šolje peršuna i operite pod mlazom hladne vode. Položite oprane listiće na čist ubrus ili kuhinjsku krpu i ostavite neka se osuše. Nemojte ga drobiti jer možete osloboditi prirodna ulja koja će čaj učiniti jačim.

Tako pripremljen peršun stavite u šolju a zatim prelijte vrelom vodom. Ostavite 5 – 10 minuta neka odstoji. Nakon toga, čaj procedite i konzumirajte. Može vam se učiniti da je čaj od pešuna za mršavljenje malo gorak, i njegov ukus postaje sve jači što ga ostavite da duže stoji. Po želji ga zasladite medom, steviom ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem.



Peršun čaj sa suvim lišćem

Stavite 250 ml prečišćene vode na vatru da provri. Dve ravne supene kašike suvog peršunovog lista sipajte u šolju. Kad voda provri prelijte je preko njih.

Ostavite nekih pet minuta neka čaj odstoji a zatim procjedite. Ukoliko želite da napitak bude jači ostavite ga još pet minuta da se natapa.

Možete ga piti nezaslađenog ili po želji dodati neki zaslađivač. Uvek ga pijte toplog jer su efekti tada najbolji.

Čaj od korijena peršuna

Uzmite jedan peršunov korijen i pod mlazom hladne vode očistite ga od svih nečistoća. Ako je potrebno upotrebite i nož za sjeckanje, pa uklonite sve što ne valja. Nikako ga nemojte guliti i skidati mu koru.



U suštini se od bilo kojeg peršuna može napraviti čaj, ali je ipak najbolje da birate onaj čiji korijen podsjeća na bijelu šargarepu.

Isjeckajte ga na sitne komadiće toliko da imate dvije supene kašike korijena. Stavite ga u šolju a zatim prelijte sa 250 ml prokuvane vode. Neka odstoji desetak minuta. Procjedite i možete ga piti. Primetićete da je mnogo blaži nego čaj od listova.

Čaj od sjemenki peršuna

Za pripremu ovog napitka trebaće vam dvije supene kašike peršunovog sjemena. Sipajte ih u šolju pa prelijte sa 250 ml vrele, prokuvane vode. Nemojte ostaviti duže od pet minuta jer će čaj imati veoma gorak i opor ukus. Inače je ovako pripremljen napitak mnogo gorči od bilo koje prethodno navedene varijante.

Procjedite ga, po želji zasladite i popijte dok je još svjež i topao.























Izvor: dijeta.net