04-07-2022

Carević i Nedeljković potpisali Sporazum o saradnji između Budve i Vračara

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević i prvi čovjek beogradske Gradske opštine Vračar akademik prof. dr Milan Nedeljković danas su potpisali Sporazum o saradnji između ove dvije opštine. Ceremonija je upriličena u Velikoj Sali Opštine Budva, a obje strane saglasile su se da će sarađivati u različitim oblastima od zajedničkog interesa.



Predsjednik Carević tom prilikom je kazao da je potpisivanje Sporazuma za njega veoma značajan trenutak ispunjen emocijama. Kako je rekao, sklapanje prijateljstava i povezivanje je pravi put u izazovnim vremenima.

“Mislim da treba uvijek raditi na uspostavljanju dobrih odnosa, jer je to uslov da trasiramo sebi put i da se bavimo realnim životnim problemima. Ovo je trenutak kada smo realizovali ideju koja je proistekla iz višedecenijskog susretanja, komunikacije, ličnih poznanstava koja su se konkretizovala kada je moj prijatelj profesor Nedeljković došao na čelo Gradske opštine Vračar, a ja Opštine Budva. Želim da vam se svima zahvalim i da u narednom periodu radimo ne samo na povezivanju, već i na uspostavljanju ekonomskih odnosa. Jako je dobro imati prijatelje, a prijateljstva se krunišu ovakivm potpisima. Profesore hvala na vašem trudu, hvala vama i vašem timu. Mi se nadamo da ćemo uspjeti da nastavimo sa tim putem, bez obzira na to ko će biti na čelu grada. Puno je mogućnosti, hiljadu i jedna stvar nas veže, da se ne vraćam na našu istoriju koja je ista i koja govori da smo mi jedan narod koji treba uvijek da ostane i da ne dozvolimo da nijedne gradnice i bilo kakve političke promjene braću mogu da podijele. Želim da se u Crnoj Gori i u Budvi osjećate kao svoji na svome, kao što se ja svakako osjećam bilo gdje u bivšoj Jugoslaviji, pogotovo u Srbiji. Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti da prebrodimo ova teška vremena", naglasio je Carević.


Foto: portal RTV Budva

Profesor Nedeljković izrazio je zadovoljstvo što sa saradnicima boravi u Budvi, podsjetivši da je saradnja našeg grada i Vračara uspostavljena 2016. godine.

“Kao redovni profesor i ostavren čovjek, želio sam da uspostavim odnose sa Budvom i sa ljudima koji su mi uzor, kao što je predsjednik Marko Bato Carević, veliki privrednik, veliki čovjek i veliki srpski pravoslavac. Postavši predsjednik Gradske opštine Vračar htio sam da razvijam i sve vidove saradnje koju smo mi i uspostavili. Mnogo puta vaše rukovodstvo je dolazilo na Vračar i mi smo promovisali svaku vašu sezonu i kada se pojavite na Vračaru, vi se pojavite među svojom braćom. Ovo je jedan legat svima nama da smo napravili i zvanično potpisali jednu saradnju koja će da bude trajna i koju niko ne smije da poremeti. Obećavam da ćete na Vračaru da se osjećate kao na Krimovici, u Budvi, kao na najljepšem mjestu gdje ste odrasli, jer to zaslužuje bratski srpski narod koji se ovdje nalazi. Čovjek kao što je Bato Carević i svi vi predstavljate pravi primjer kako čovjek treba da se ponaša i da se postavlja. Kad ste zadnji put bili, mi smo vas sa radošću dočekali, a bilo nam je žao kad smo vas pratili. Uvijek su vam naša vrata otvorena za saradnju”, istakao je Nedeljković.

Odluka o bratimljenju Budve i Vračara donijeta je na posljednjoj sjednici Odbora povjerenika koja je održana 10. juna. U sporazumu je usaglašena zajednička saradnja u oblasti kulture, turizma, privrede, društvenih pitanja, obrazovanja, sporta, ali i na drugim poljima od zajedničkog interesa.

Kako je precizirano, saradnja će se ostvarivati kroz posjete delagacija obje strane, kako predstavnika lokalne vlasti , tako i članova različitih organizacija lokalne zajednice, pri čemu će konkretne teme i vrijeme posjeta biti dogovorene unaprijed u svakom pojedinačnom slučaju.

U planu je i saradnja sa različitim organizacijama i subjektima opština kao što su škole, muzeji, kancelarije za mlade i realizacija projekata od interesa za obje strane.

Obje strane se obavezuju da će pružati podršku zajedničkim aktivnostima i projektima za čiju realizaciju će u najvećoj mogućoj mjeri pružiti i finansijsku podršku.


M.S