11-05-2019

Carević otvorio izložbu skulptura akademika Svetomira Arsića Basare

U galeriji „Marko Krstov Gregović“ (Spomen dom „Crvena komuna“ - JU Muzeji i galerije Budve) predsjednik Opštine Budva, Marko Carević otvorio je sinoć izložbu skulptura akademika Svetomira Arsića Basare.

Carević otvorio izložbu skulptura akademika Svetomira Arsića Basare | Radio Televizija Budva

Predsjednik je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što je mogao da prisustvuje ovom, za kulturu našeg grada, važnom kulturno - umjetničkom događaju.

Svetomir Arsić Basara je veliko i značajno ime srpske kulture. U svom vremešnom umjetničkom stvaralaštvu ovaj umjetnik traži "istočnike svoga bića i bića svog naroda". Basara misli o izazovima vremena s kojim se suočava svijet, ali nikad ne zaboravlja rodno mjesto svoje duhovne i umjetničke vertikale: Kosovo i Metohiju. Njegova poslednja velika izložba u "Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti" sabira djela koja su nastala kao umjetnička reakcija i bunt prema agresiji "nemilosrdnih anđela", ukazujući da umjetnost čuva od zaborava rane prošlosti, a umjetnik uvijek dijeli sudbinu svojeg naroda.


Večeras nas, ovdje u Petrovcu, u skulpturama izrađenim od drveta i metala, kao simbola tradicije i savremenosti, umjetnik vodi kroz prošlost i sadašnjost, epsku i etičku vertikalu srpskog naroda, njegove istorije, kulture i duhovnosti. Počastvovani smo ovom izložbom u našem gradu, zaključio je predsjednik Opštine Budva.