07-05-2020

Carević: Pokrenuću inicijativu za raspisivanje izbora

Predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević najavio je u izjavi za Dan, inicijativu za skraćenje mandata SO Budva i zahtjev za raspisivanje vanrednih izbora u toj opštini.



On je kazao da je zahtjev za njegovo razrješenje, koji su najavili DPS, SD, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković, pokušaj da se u Budvi uspostavi vlast bez izbora.

Carević je naglasio da se radi o dobro poznatom scenariju pokušaja prekrajanja izborne volje kakav je prije nekoliko mjeseci realizovan u Kotoru, a prije toga u Nikšiću.

“Formalni pokretač ove inicijative je Crnogorska, koja je participirala u budvanskoj vlasti zahvaljujući mojoj želji da na primjeru jedne opštine uspostavimo pozitivan primjer srpsko-crnogorskog pomirenja koji bi pokazao da smo sposobni da vještački nametnute nacionalne razlike prevaziđemo i da vodimo grad u pravcu prosperiteta većine građana”, navodi Carević.

Bez obzira na ishod, kako je istakao, "farsa koja je već viđena, unaprijed je osuđena na propast jer nema utemeljenja u volji građana Budve".

“Zato za sve one koji su umislili da imaju legitimitet da prekrajaju izbornu volju imam jasnu poruku: pokrenuću inicijativu za skraćenje mandata lokalnom parlamentu i raspisivanje izbora, na kojima će građani reći svoje. Ako gospoda žele da poštuju Ustav Crne Gore, onda moraju znati da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne predstavlja slobodno izraženu volju građana, zbog čega je najpoštenije da vratimo mandat građanima i da oni sami odluče ko će voditi grad u narednom periodu. Ovo je dobra prilika da konačno prekinemo lošu praksu u Crnoj Gori da se u parlamentu mijenja izborna volja i to bi bio demokratski iskorak”, rekao je Carević.

Kako je naglasio, DF i on lično apsolutno su spremni za provjeru povjerenja građana, a ukoliko njihovi politički protivnici to odbiju, onda će biti jasno da su svjesni da su gubitnička strana na sledećim izborima.

U ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje sjednice lokalnog parlamenta jer su na snazi zdravstvene mjere koje je donijelo Ministarstvo zdravlja kojima se zabranjuje okupljanje više osoba u zatvorenom prostoru.

“Oni promjenu vlasti ne traže zbog loših rezultata rada, već kako bi dobili priliku da nastave da sprovode politiku svojih prethodnika, ato je bogaćenje javnih funkcionera na štetu građana Budve”, zaključio je Carević.




Izvor: Dan/Rtcg