26-08-2020

Carević: Za održivi turizam! Za budućnost Budve!

"Kriza izazvana korona virusom dovela je u pitanje model razvoja turizma koji se decenijama primjenjivao u Budvi", poručili su iz koalicije „Za budućnost Budve“, te dodali da su u svom programu Budva 2024. dali jasne smjernice za izlazak iz krize kroz model održivog cjelogodišnjeg turizma koji će Budvi vratiti stari sjaj i doprinijeti njenom budućem privrednom oporavku.



Saopštenje prenosimo integralno

Prije svega, kao navode u saopštenju, važno je sačuvati strateški turistički kapital po kojem je Budva dospjela u sam vrh evropskog turizma, a kako dodaju, pred očima građana Budve i cijele Crne Gore odigrava se nezapamćena otimačina nacionalnih resursa – Svetog Stefana i Miločera koju ćemo spriječiti svim raspoloživim sredstvima.

Državna DPS vlast drznula se da prodaje Sveti Stefan i Miločer
sumnjivim privatnim investitorima, iako se radi o kulturnom dobru u vlasništvu države i po zakonu ga je zabranjeno prodavati. Sveti Stefan i Miločer su paštrovski, budvanski i crnogorski kulturno-prirodni resurs koji ne smije biti predat u ruke tajkunima već je potrebno da ostane javno dobro dostupno svim građanima Crne Gore. Slična sudbina očekuje i HG Budvanska rivijera koja je samo na korak od prelaska u privatno vlasništvo. Plan nepoštene privatizacije DPS vlast već godinama sprovodi. Završnu fazu namjeravaju da izvedu uskoro. Ona će biti propraćena izgradnjom stotina hiljada kvadratnih metara novih objekata za prodaju što treba da obezbijedi novim vlasnicima stotine miliona eura profita.

Ne smijemo dozvoliti da država odustane od vlasništva nad ovim preduzećima, koja predstavljaju bisere budvanskog i crnogorskog turizma. Koalicija „Marko Bato Carević - Za budućnost Budve“ učiniće sve što je u moći lokalne uprave da zajedno sa građanima Budve spriječi otimanje ovih dragulja naše rivijere.

Suprotno dosadašnjoj pogubnoj turističkoj politici hiperprodukcije stanova upitnog kvaliteta i standarda, naše kormilo moramo usmjeriti ka razvoju najkvalitetnijih hotelskih
kapaciteta privlačeći strane investicije i čuvajući prostor od devastacije, čime ćemo naš grad visoko pozicionirati na turističkoj mapi Mediterana.

Kroz programe Turističke organizacije Budve obezbijedićemo kredite sa povoljnim kamatnim stopama za opremanje i izgradnju
smještajnih kapaciteta u ruralnom području kao i sadržaje koji afirmišu lokalnu kuhinju i domaću proizvodnju.

Da bi se stvorile pretpostavke za ruralni turizam potrebno je u svim budvanskim selima u Mainama, Paštrovićima, Brajićima, Poborima i Grblju rješavati problema vodosnabdijevanja, kanalizacije, uređenje i izgradnja javnih parkinga, vidikovaca, označavanje i uređenje seoskih i planinarskih i pješačkih staza, hortikulturno uređenje javnih površina itd.

Potrebno je razvijati turizam po svjetskim standardima tako da prestane da bude samo kupališni, već da maksimalno iskoristimo svoje izuzetno kulturno-istorijsko nasljeđe, ruralno područje i prirodu koja je, kada je budvanski kraj u pitanju, bila izuzetno velikodušna.

Razvijaćemo sve grane turizma: kulturni, ruralni, sportski, kongresni, vjerski, jer samo takav pristup turističkoj ponudi može donijeti uspjeh Budvi u velikoj konkurenciji turističkih
tržišta. Posvetićemo se obnovi i stavljanju u funkciju kulture i kulturnog turizma svih spomenika kulture u Starom gradu, kao i najznačajnijih spomenika kulture na cijeloj teritoriji opštine Budva.

Investiranjem u ovaj model razvoja turizma, pozitivni rezultati mogli bi se očekivati već nakon druge godine. Krizu u kojoj smo se našli treba koristiti kao šansu i stvoriti preduslove za
dobar nastup na turističkom tržištu po završetku krize. Samo tako Budva može vratiti stari sjaj i opet biti jedan od motora privrednog napretka cijele Crne Gore. Za održivi turizam! Za
budućnost Budve!