20-11-2020

Carević zvanično najbogatiji političar u Crnoj Gori

Stambeni i poslovni prostori, njive, livade, šume, štale, poljoprivredno gazdinstvo, ugostiteljski objekat, ali i građevinske mašine i druga operativa, samo su dio onoga što posjeduje predsjednik Opštine Budva i njegova firma.

Carević zvanično najbogatiji političar u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, porta RTV Budva

Ako je suditi po onome što je naveo u imovinskom kartonu, predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević najbogatiji je političar u Crnoj Gori.


Za razliku od političara u vrhu DPS-a koji su godinama unazad krili da su milioneri, skrivajući i imovinu i njeno porijeklo, o čemu su mediji više puta pisali, a odnedavno i tajkuni progovorili, Carević je detaljno u svom najnovijem imovinskom kartonu predatom krajem oktobra Agenciji za antikorupciju popisao nekretnine milionske vrijednosti koje posjeduje u Budvi, rodnom selu Krimovici, Lastvi Grbaljskoj, Grahovu...

Stambeni i poslovni prostori, njive, livade, šume, štale, poljoprivredno gazdinstvo, ugostiteljski objekat, ali i građevinske mašine i druga operativa, samo su dio onoga što je prvi čovjek Budve posjeduje lično ili njegova kompanija “Carinvest“.


Foto: Vijesti

Plata Carevića u fotelji predsjednika Opštine je 1.567 eura, koju kako u prvom tako i u mandatu od janura 2019. donira u dobrotvorne svrhe građanima Budve koji su u teškom materijalnom stanju.

Prvi čovjek Budve prijavio je da u gotovini ima 10 hiljada eura, a vlasnik je i džipa “mercedes GL310 CL”, 2007. godište.

On je Agenciji za antikorupciju dostavio imovinski karton u kome je taksativno navedeno da je lično on ili preko svoje firme “Carinvest“ vlasnik stotinjaka parcela od Budve, Kotora do Grahova u Nikšiću čija je ukupna povrišna više od 200 hiljada kvadrata.

Ogromnu imovinu Carević ima i preko svoje kompanije “Carinvest“ čiji je stoodstotni vlasnik, dok je prije stupanja na dužnost gradonačelnika Budve, još u prvom mandatu u januaru 2019. mjesto izvršnog direktora povjerio starijem sinu Milanu.

Kompanija ima i desetak poslovnih prostora, stanova i garaža, magacina u Budvi, Krimovici i na Zlatiboru. Vlasnik je u Budvi poslovnih prostora od 57 i 116 kvadrata, garaža od 16,12 i 13 kvadrata, stanova od 54, 311 i 129 kvadrata, kao i stana od od 94 kvadrata na Zlatiboru, poslovnih zgrada u privredi od 233 i 111 kvadrata na lokalitetu Pod Bregove u kotorskoj opštini. Kompanija je vlasnik i ogromnog zemljišnog kompleksa u Grahovu u Nikšiću od 55 hiljada kvadrata.

Višemilionska imovina koju posjeduje Carević je i u najsavremenijoj građevinskoj operativi njegove kompanije, koja se iz godinu u godinu osavremenjava.

U imovinskom kartonu je popisano detaljno svako vozilo, kamion, mašina... koje je kompanija kupovala i uglavnom su u pitanju “mercedes”, “volvo”, “man” i “scania”.

Carević je na lokalnim izborima predvodio koaliciju Za budućnost Budve koja je nosila i njegovo ime i ostvario ubjedljivu pobjedu od 42 odsto glasova, i time porazio koaliciju okupljenu oko DPS-a koja je imala deset procenata glasova manje.

On je izabran za gradonačelnika Budve glasovima 14 odbornika njegove koalicije i šest odbornika Demokrata, a mandat mu je do 2024. godine.

Carević je nedavno dobio saglasnost od Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno glavnog državnog arhitekte, na idejna rješenja za poslovne objekte na području katastarske opštine Lastva i Glavati, koje pripadaju Grblju.

Na tom području, u vlasništvu “Carinvest” je preko 5.000 metara kvadratnih livada, neplodne zemlje, pašnjaka sa poslovnim zgradama. Imovina je opterećena hipotekom na kredit od 1.350.000 eura.

I zemljište u Lastvi, gdje je Carević vlasnik preko 10.000 kvadrata, koje je kupio, opterećeno je sa dva kredita, zbog čega je stavljena zabrana otuđenja parcela.

Kredit od 600.000 eura uzet je na 60 mjeseci otplate, a krajnji rok otplate je 31. mart iduće godine.

Prošla godina bila berićetna, zarada duplo veća nego 2018.

U nedavnom razgovoru za “Vijesti”, Carević je kazao da želi da pokaže da fotelje “nijesu nešto što treba da bude prioritet“.

“Jer, ja lično, sada kada izuzmem odbranu svetinja, imam debelu štetu kada govorim o privatnom biznisu. A mene optužuju upravo oni koji su na budžetu, koji nikada nisu eura platili poreza ovoj državi, koji taj patriotizam mjere sa svojim egoizmom i osporavanjem svega onoga što smo moja porodica i ja uradili kroz život, i u političkom smislu. Za razliku od njih, nemam želju za foteljom, to je narod i prepoznao“.

Prema podacima o poslovanju “Carinvesta” iz finansijskih izvještaja dostupnih na sajtu Poreske uprave, u 2016. godini ukupni prihodi kompanije bili su 4.139.114 eura, rashodi 3.866.804, dobit je iznosila 247.799, dok je ukupni kapital iznosio 4.742.607 eura.

Naredne godine prihodi su iznosili 6.166.087, rashodi 5.193.555, dobit 911.551, a ukupni kapital iznosio je 6.027.198. U 2018. “Carinvest” je prihodovao 6.501.555, rashodi su iznosili 5.522.896, dobit 883.825, dok je ukupni kapital bio 6.911.023.

Prošle godine Carevićeva firma prihodovala je 7.660.365, ukupni rashodi su bili 5.977.447, dobit 1.528,770, a ukupni kapital je iznosio 8.439.793 eura.

To znači da je prošla godina bila berićetna za porodicu Carević, jer je kompanija gotovo duplo više zaradila nego 2018. “Carinvest”, registrovan za drumski prevoz tereta, je jedna od najjačih građevinskih kompanija, koja je godinama angažovana kako na gradilištima hotelsko-stambenih objekata, tako i na asfaltiranju saobraćajnica.

Kompaniju je osnovao Marko Carević i njom upravljao do kraja decembra 2018, kada mjesto izvršnog direktora ustupa starijem sinu Milanu, jer od januara 2019. sjeda u fotelju prvog čovjeka Budve. Stariji Carević se, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, i dalje vodi kao osnivač i ovlašteni zastupnik.


Izvor: Vijesti