15-03-2024

CB Budva: Postavljen video nadzor na 18 pozicija u gradu

U prethodnom periodu na teritoriji opštine Budva nije došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti su registrovana krivična djela koja bi mogla da izazovu veću opasnost po građane, saopšteno je iz Centra bezbjednosti Budva.


Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva će i u narednom periodu preduzeti sve mjere i radnje kako bi se održala maksimalna efikasnost i optimalno stanje bezbjednosti u gradu, kazao je komandir CB Budva Željko Kadović, gostujući u jutarnjem programu na Televiziji Budva.

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug”, Odjeljenje bezbjednosti Budva su ostvarili značajne rezultate na suzbijanju svih vidova kriminala, a realizovano je šest operativnih akcija u proteklom periodu.

„Izdvojio bih akciju „Mladost”, „Kontrolu zabrane klađenja maloljetnim licima“ i „Kontrolu zabrane točenja alkoholnih pića maloljetnim licima“, u okviru koje smo u toku samo jedne akcije zatekli 12 maloljetnih lica da konzumiraju alkoholna pića. Podnjeli smo prekršajne prijave protiv pravnog i odgovornog lica i poslali državnim organima i organima lokalne samouprave na dalje postupanje iz njihove nadležnosti. Kada je riječ o javnom redu i miru, želim da istaknem da su službenici tokom februara oduzeli osam komada vatrenog oružja, od čega je pet bilo u nelegalnom posjedu, kao i 260g opojne droge i 79 tableta”, istakao je on.

Pored toga, na 18 pozicija u gradu je postavljen video nadzor sa oko 60 kamera koje pružaju širok spektar funkcionalnosti, uključujući prepoznavanje registarskih oznaka vozila, kao i identifikaciju lica i objekata.

„Riječ je o sistemu čija je primarna svrha očuvanje sigurnosti i zaštita građana. Ovom prilikom želim da apelujem na građane da se suzdrže od vršenja krivičnih djela i prekršaja, jer sada to stanje, pored policijskih službenika koji su na terenu 24 časa, prati i više desetina kamera. Ovaj sistem, koristeći napredne tehnologije, omogućava neprekidno praćenje svih javnih površina tokom 24 časa dnevno, te tako doprinosi kako prevenciji, tako i rješavanju krivičnih djela i prekršaja“, kazao je Kadović.

Kada je riječ o kontroli vožnje pod dejstvom alkohola, službenici svakodnevno vrše kontrolu vozača, a u periodu od 13. januara do 13. marta je zatečeno 217 vozača u alkoholisanom stanju, od kojih je 100 lišeno slobode, što predstavlja alarm za cijelu društvenu zajednicu.