14-11-2020

CBCG: Nije bilo odliva novca koji bi ugrozio bilo koju banku

U Crnoj Gori od početka septembra do 11. novembra nije bilo transakcija koje bi uticale na smanjenje likvidne aktive i odliv depozita u mjeri koja bi ugrozila adekvatnost likvidne pozicije bilo koje banke, saopštili su predstavnici Centralne banke (CBCG).


Ilustracija, Foto: Pexels

“Na osnovu mjesečnih i dnevnih izvještaja banaka, konstatovano je da su od početka septembra do 11. novembra ukupni depoziti ostvarili rast od 5,4 miliona EUR, pri čemu je najveći pad ostvaren kod neke od banaka, supsidijara stranih bankarskih grupa, iznosio 10,5 miliona EUR”, kazali su Pobjedi predstavnici CBCG odgovarajući na pitanje da li ima utemeljenja u izjavi mandatara Zdravka Krivokapića da jedna ovdašnja banka direktno prebacuje ogromne količine novca sestrinskoj banci u Srbiji, kojim se tamo kupuju nekretnine.

Krivokapić je kazao da to prebacivanje ne ide preko CBCG, nego direktno.

Iz CBCG su dodali da je u navedenom periodu ukupna likvidna aktiva banaka ostvarila pad od 14,9 miliona, ali da je i dalje ostala na zadovoljavajućem nivou od preko 20 odsto ukupne.

Sa stanovišta obezbjeđenja stabilnosti finansijskog sistema, u cilju sagladavanja izloženosti banaka riziku likvidnosti, CBCG na dnevnom nivou prati dinamiku depozita i likvidne aktive.

“Kada je u pitanju zakonitost prenosa sredstava, u skladu sa Zakonom obavljanje tekućih i kapitalnih poslova i prenosi sredstava iz Crne Gore u inostranstvo i iz inostranstva u Crnu Goru je slobodno, ukoliko zakonom nije drukčije utvrđeno”, naveli su iz CBCG.

Oni su saopštili da se međunarodne platne transakcije izvršavaju preko banaka, a ne preko CBCG, osim za potrebe države.

“Iz izjave mandatara izgleda da se radi o ino platnom prometu koji je zakonski dozvoljena aktivnost u svim zemljama”, kazali su iz CBCG.

Oni su podsjetili na priliv i odliv stranih direktnih investicija između Crne Gore i Srbije.

“Sa stanovišta odliva stranih direktnih investicija iz Crne Gore ka Srbiji, koji uračunava i odliv investicija usljed kupovine nekretnina, kako preduzeća, tako i građana, u septembru taj odliv iznosi 1,73 miliona EUR. Priliv iz Srbije u Crnu Goru po istim osnovama u ovom mjesecu bio je 2,46 miliona EUR”, rekli su iz CBCG.

Od početka godine odliv stranih direktnih investicija iz Crne Gore u Srbiju iznosi 14,83 miliona EUR i bilježi pad od 42,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je priliv bio 15,48 miliona EUR.

Posmatrano sa svih aspekata CBCG, kako su kazali, nema na šta reagovati, s obzirom na to da se ne radi o aktivnostima za koje mandat te monetarne institucije iziskuje bilo kakvu reakciju.


(MINA Business)