12-08-2021

CDPR: Da djeca uz zdrave stilove života i sport budu zdrava, a ne misle na pušenje i ostale bolesti zavisnosti

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) tradicionalno u saradnji sa KK Primorje ili KK AS ili KK Bijela, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, organizuje košarkaške turnire za pionire.


Ilustracija

Pored obilježavanja Međunarodnog dana mladih koji je zamišljen kao dan kada je pažnja usmjerena na probleme mladih širom svijeta i kada se ukazuje na promjene koje mladi čine u životu svoje zajednice, ovo predstavlja jedan od načina na koji se u Društvu borimo da djeca uz zdrave stilove života i sport budu zdrava i fizički aktivna, a ne misle na pušenje i ostale bolesti zavisnosti.

Inače Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 1999. godine Rezolucijom 54 / 120 proglasila je 12. avgust za Međunarodni dan mladih. Tako se već dvadesetdrugi put od 2000. godine do danas taj dan kontinuirano obilježava i to svake godine s drugom temom i promoviše se aktivizam mladih, te prepoznaju napori i akcije mladih širom svijeta koje doprinose pozitivnim promjenama, razvoju i ekonomskoj dobiti zajednica, a i šireg društva.

Tokom ovog dana države, institucije, organizacije i aktivisti širom svijeta skreću pažnju na problem, kulturna i pravna pitanja koja utiču na položaj omladine, učenika i studenata u društvu.

Košarkaški turniri koje organizujemo povodom ovog dana predstavljaju samo jednu od naših stalnih aktivnosti u borbi protiv pušenja, koje predstavlja jedan od glavnih uzroka nastanka kancera, ali i drugih teških bolesti kao što su bolesti srca i krvnih sudova.

Turniri su do sada održavani na čuvenoj hercegnovskoj Karači, zatim Sportskom centru Igalo, kao i na terenima OŠ „Milan Vuković” u Herceg Novom i OŠ „Orjenski bataljon” u Bijeloj, gdje će i se održati košarkaški turnir ove godine u petak 13. avgusta sa početkom od 19 sati.

Učesnici ovogodišnjeg košarkaškog turnira za pionire će biti ekipe KK Bijela iz Bijele, KK Risan iz Risna, Pro Basket iz Tivta i KK Panter iz Nikšića, za koje će nastupati mlađi pioniri, tj igrači rođeni 2009. godine i mlađi.