28-03-2020

CDPR Pacijenti sa malignitetima među najugroženijim kategorijama u vrijeme pandemije

Kako navode iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka, među najugroženijim kategorijama u vrijeme pandemije respiratornih oboljenja izazvanih virusom COVID - 19, su pacijenti oboljeli od malignih bolesti.

CDPR  Pacijenti sa malignitetima među najugroženijim kategorijama u vrijeme pandemije | Radio Televizija Budva

Ranjivost ove grupe nije determinisana isključivo oslabljenim opštim zdravstvenim stanjem i samim malignim procesom, već i uticajem onkološke terapije koja suprimira imunološki sistem.

"S obzirom da se liječenje onkoloških pacijenata sprovodi po određenom planu, bez obzira na vanredne uslove, bitno je da baš ovi pacijenti preduzmu posebne mjere zaštite.Prilično su dostupna uputstva o mjerama izolacije od socijalnih kontakata kao i higijenskim mjerama kojih se moramo pridržavati da bi suzbili širenje virusa COVID - 19, ali se nameće pitanje kako da postupe oni kojima je zbog osnovnog oboljenja potrebna periodična terapija i ljekarski nadzor, a to su prije svega onkološki pacijenti. Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) ističemo da se periodični odlasci kod ljekara ovih pacijenata moraju obavljati u tačno zakazano vrijeme da bi se izbjegle nepotrebne gužve i čekanja. Takođe je jako bitno da se odlasci kod ljekara svedu na minimum neophodnih posjeta radi terapije i kontrole, ako je neophodna ili zbog eventualnog pogoršanja osnovnog stanja, a da se odlože kontrole pacijenata koji su u remisiji, a sve se može postići isključivo kontaktom i dogovorom sa svojim ljekarom - onkologom" navodi se u saopštenju CDPR-a.
Krajnje disciplinovano se moraju sprovoditi mjere izolacije, pa tako kada obave neophodne posjete ljekaru, ovi pacijenti trebaju boraviti isključivo u kućnim uslovima, a članovi njihovih porodica takođe strogo moraju voditi računa o svom kretanju. Potrebno je da što je moguće više budu izolovani, jer se pokazalo da je izolacija osnovni način na koji možemo spriječiti širenje infekcije. Tako još jednom napominjemo da ne samo onkološki pacijenti, nego svi trebaju obavezno poštovati mjere Vlade Crne Gore i Nacionalnog
koordinacionog tijela (NKT) počev od one osnovne "Ostani doma"!, pa do dlijedećih: nositi rukavice i maske, ne izlaziti bez prijeke potrebe, dada zaboraviti na šetnje, parkove, rekreaciju, izlete i sl., prati
ruke uvijek čim se uđe u kuću ili bilo koju prostoriju, održavati ličnu higijenu, ne praviti okupljanja i žurke po stanovima, obavezno držati rastojanje dva metra između vas i drugih osoba, kao i nove donesene.