30-08-2020

CeMi: Do 13 sati glasalo je 54.1% odsto birača

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je u regionu Podgorica do 13 sati glasalo 54,4 odsto birača, u Južnoj regiji 57,2 odsto i u Sjevernoj regiji 48,6 odsto.



„Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine izlaznost do 13h je iznosila 39,9 što je za 14,2 odsto manje u odnosu na današnju. Na izborima 2012 .godine izlaznost je bila 33,3 odsto, što je za 20,8 odsto manje nego danas“, kazala je Bjelić.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred BM.

„Apelujemo na građane da drže fizičku distancu kako u redovima ispred, tako i unutar samih biračkih mjesta“, kazala je Bjelić.

Kada je riječ o nepravilnostima, kako je rekla, evidentirane su prijave masovnog kršenja pravila o vizuelnoj identifikaciji birača na većem broju biračkih mjesta.

„Naime posmatrači CEMI-ja, ali i veliki broj građana prijavili su povrede člana 68 Zakona o izboru odbornika i poslanika i preporuka DIK-a. Povreda se vrši na način da birački odbori ne zahtijevaju skidanje zaštitne medicinske maske radi vizuelne identifikacije birača, čime se potencijalno omogućava glasanje sa tuđim identifikacionim dokumentom. Primjećeno je glasno izgovaranje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora, prilikom identifikaciju birača što je u suprotnosti sa odrebama Zakona“, rekla je Bjelić.

U DomU Vojske CG – Muzički centar u Podgorici na biračkom mjestu broj 68, knjiga sa imenima birača je na kratko iznešena iz zgrade gdje se glasanje odvija.

„Sveti Stefan, Budva, Biračko mjesto broj 3- policijski automobili patroliraju neposredno oko biračkog mjesta, a u krugu manjem od 100 m udaljenosti od biračkog mjesta nalazi se najmanje 10 uniformisanih pripadnika policije“, navela je Bjelić.

Do sada je CeMI-jevom pravnom timu pristiglo više od 400 prijava nepravilnosti, što je značajno više u odnosu na prethodne godine.

„Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije zbog čega još uvijek na sajtu nije prisutan ukupan broj. Odmah po završetku verifikacije nepravilnosti bivaju objavljene i moguće ih je pratiti putem sajta www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me“, pojasnila je Bjelić.

Pozvala je građane da nastave da prijavljuju nepravilnosti putem aplikacije Ferizbori, koja je dostupna svim android i ISOS uređajima, a moguće je preuzeti sa sajta www.ferizbori.me .

„Prijava nepravilnosti je takođe omogućena i putem broja telefona 020 653 736“, rekla je Bjelić.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, koji glasaju na ukupno 1.217 biračkih mjesta.

CeMI nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Centar za monitoring i istraživanje – CEMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta saopštava javnosti preko redovnih pres konferencija i prezentacija za medija, veb sajtova www.izbori.cemi.org.me, www.ferizbori.me, www.cemi.org.me, www.prcentar.me.

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.