30-08-2020

CeMI: Prijavljeno 2,4 odsto građana da glasa putem pisma

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) kazali su da je na 967 obrađenih biračkih mjesta prijavljeno 2,4 odsto građana da glasa putem pisma, odnosno 11,5 hiljada birača.

CeMI: Prijavljeno 2,4 odsto građana da glasa putem pisma | Radio Televizija Budva

“S obzirom na to da članovi biračkog odbora obilaze prijavljena lica u periodu od 13 do 20 sati, procjene su da je teško obraditi više od 20 birača u tom periodu ako u prosjeku utroše 20 minuta po jednom biraču”, naveli su iz CeMI-ja.

Oni su, kako prenosi PR Centar, kazali da je na 120 biračkih mjesta prijavljeno više od 20 osoba za glasanje putem pisma.
CeMI procjenjuje da na tih 967 biračkih mjesta neće moći da iskoristi glasačko pravo 779 građana, usljed instrukcija koje su članovi biračkih odbora dobili od Državne izborne komisije (DIK).

“DIK je u svom mišljenju (580/2) od 26. avgusta ukazala na koncentraciju izbornih radnji i vremenskog okvira iz člana 91. st. 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim se propisuje da je birački odbor dužan dostaviti izborni material opštinskoj izbornoj komisiji, najkasnije šest sati od zatvaranja biračkog mjesta”, navodi se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su naveli da je DIK, na osnovu tog stava, cijenila da je realno očekivati da povjerenici za glasanje putem pisma izborni materijal dostave biračkim odborima najkasnije sat nakon zatvaranja biračkih mjesta, kako bi se pristupilo utvrđivanju rezultata glasanja.

“Ovo podrazumijeva da povjerenici za glasanje putem pisma neće omogućiti glasanje onim biračima koji se nalaze u drugoj opštini, ukoliko bi to značilo da se ne mogu vratiti na biračko mjesto u roku od sat nakon zatvaranja biračkog mjesta”, kaže se u saopštenju.

U CeMI-ju smatraju da će na taj način određen broj birača, koji su podnijeli zahtjev za glasanje putem pisma, ostati uskraćeni da glasaju i da će se odstupiti od pravila iz člana 70 stav 2 da će se biračima koji su se zatekli na biračkom mjestu u trenutku zatvaranja biračkog mjesta omogućti da glasaju.

“U CeMI-ju smo mišljenja da se glasanje mora omogućiti svima koji su se prijavili da glasaju putem pisma, odnosno isti se trebaju tretirati kao birači koji su se zatekli na biračkom mjestu u trenutku njegovog zatvaranja. Sve ostalo bi značilo grubo kršenje prava birača da glasa”, zaključuje se u saopštenju.


Izvor: Mina