14-01-2021

Četiri namirnice za zdrav i hranjiv doručak

Doručak pomaže srcu, kostima, metabolizmu... a važno je znati koje je namirnice dobro konzumirati ujutro. Stručnjaci će vam uvijek reći da im je najdraži obrok upravo doručak, jer kada jedete ujutru, to vam daje mentalnu i fizičku energiju.

Četiri namirnice za zdrav i hranjiv doručak | Radio Televizija Budva

Nutricionistica Frances Largeman-Roth otkrila je popis namirnica koje su idealne za doručak, prenosi Real Simple.

Ovas

Ovas možete koristi kao brašno, ali i u ovsenim pahuljicama. Bez obzira na način pripreme, ovas je odličan za vaše srce. Topiva vlakna imaju sposobnost prirodnog snižavanja nivoa holesterola. Takođe, ovas će vam dati osjećaj sitosti.

Zeleni smoti

Zeleni smuti sastoji se od voća, povrća i bilja, a prepun je vitamina B skupine. Idealan je da na zdrav način započnete dan.

Jaja

Jaja čine brz i hranjiv doručak u bilo kojem obliku. Prema mišljenju Largeman-Roth, jaja su jedan od rijetkih izvora vitamina D. Neophodan je za pravilnu imunološku funkciju, posebno zato što većina nas nema dovoljno vitamina D.

Tost

Tost od pšeničnog brašna s maslacem od voća i orašastih plodova daće vam energiju, a i učiniti vas sitim. Tost od pšeničnog brašna čini vas sitijima jer je potrebno više vremena da se probavi od običnog bijelog hljeba.