09-03-2020

CEZAP: Najčešće pritužbe na pružanje usluga od javnog interesa

Potrošači su se od početka godine najčešće žalili na oblast pružanja usluga od javnog interesa, zastarjele dugove za struju, visoke račune za vodu, obračune potrošnje preko zajedničkih vodomjera, prevarne cijene i turističke usluge, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), prenosi agencija Mina.



„Oni su se žalili i na neispravnost tehničkih uređaja i mobilnih telefona u garantnom roku, kao i loš kvalitet usluga i nemogućnost raskida ugovora sa kablovskim operaterima“, rekli su predstavnici CEZAP-a.

Oni su kazali da CEZAP svakodnevno obavlja savjetovanje sa velikim brojem potrošača, čiji su problemi različiti, jer je oblast zaštite potrošača široka i, pored ekonomskih interesa, obuhvata i zaštitu zdravlja.

CEZAP, kako su dodali, sarađuje sa Upravnom za inspekcijske poslove i drugim nadležnim institucijama koje se bave zaštitom potrošača, nastojeći da kroz tu saradnju pomogne svi m potrošačima koji se obrate za pomoć.

Iz CEZAP-a su saopštili da će primjena novih zakonskih odredbi, definisanih izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, početi 19. marta.

„Izmjene i dopune Zakona objavljene su u Službenom listu 11. decembra. Zakonom je predviđena odložena primjena za tri mjeseca od stupanja na snagu, tako da još nije počela primjena novih zakonskih odredbi“, objasnili su iz CEZAP-a.

Oni su dodali da je povećan broj potrošača koji se interesuju za novine koje donosi Zakon, pa im se u konsultativno informativnom centru CEZAP-a pružaju informacije i savjeti u vezi sa primjenom tih izmjena.

Iz CEZAP-a su kazali da se izmjenama i dopunama Zakona crnogorsko zakonodavstvo usaglašava sa direktivama EU, tako da će prava potrošača biti bolje zaštićena nego do sada.

„Svakako najveći izazov će biti primjena novih zakonskih rješenja u praksi. Neke od najznačajnijih izmjena Zakona koje će sigurno imati veliku primjenu u praksi su one koje se tiču pružanja usluga od javnog interesa, kao što su distribucija električne energije i vode, održavanje čistoće, kao i komunalne i elektronske komunikacione usluge“, rekli su predstavnici CEZAP-a.

Oni su dodali da je izmjenama Zakona utvrđena obaveza distributera usluga od javnog interesa da na računima iskazuju posebno dug stariji od dvije godine, kao i obračunatu kamatu i period na koji se ona odnosi.

„Trgovac neće imati pravo da nastavak isporuke, odnosno pružanje usluge i ponovno priključenje na distributivnu mrežu uslovljava plaćanjem dugova starijih od dvije godine“, objasnili su iz CEZAP-a.

U oblasti usluga od javnog interesa predviđeno je, kako su naveli, da trgovac ne može isključiti potrošača sa distributivne mreže ako je potrošač pokrenuo upravni, sudski ili vansudski postupak kojim osporava iznos računa, do okončanja tog postupka.

Kada je u pitanju garantni rok, izmjenama je izričito predviđeno da se u slučaju manje opravke proizvoda u zakonom garantovanom roku, odnosno u periodu od dvije godine od kupovine, taj rok produžava onoliko koliko je potrošač bio lišen upotrebe.

„U slučaju bitne opravke ili zamjene proizvoda, zakonski garantni rok ponovo počinje da teče. Takođe, izričito je predviđeno da trgovac ne smije u garanciji da navede kraći rok od onog koji zakon garantuje, a on iznosi dvije godine“, rekli su iz CEZAP-a.

Zakonom je predviđena obaveza trgovaca da vraćaju kusur u svim apoenima, kao i kaznene odredbe u slučaju kršenja te obaveze.

„Takođe, za potrošača je bitno uvođenje mogućnosti nezavisnog vještačenja u postupku inspekcijskog nadzora. U praksi se potrošači često žale na neispravnost telefona, tehničkih uređaja i sličnih proizvoda u garantnom roku. Po novom zakonskom rješenju postojaće mogućnost da se u postupku inspekcijskog nadzora predloži vještak koji će utvrditi porijeklo kvara“, objasnili su iz CEZAP-a.

Oni su dodali da će troškove vještačenja snositi trgovac ukoliko se nesaobraznost robe ugovoru javi u roku od šest mjeseci od kupovine proizvoda.

„Ukoliko se nesaobraznost javi nakon isteka šest mjeseci od kupovine proizvoda, troškovi vještačenja će zavisiti od njegovih rezultata. Troškove vještačenja u tom slučaju plaća ona strana koja nije u pravu“, rekli su predstavnici CEZAP-a.

Oni su saopštili da je izmjenama i dopunama Zakona akcenat stavljen i na alternativno rješavanje potrošačkih sporova. To znači da se u cilju rješavanja potrošačkih sporova vansudskim putem, mogu obrazovati tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova.

„Najveći izazov će biti obezbjeđivanje nezavisnosti i nepristrasnosti članova tih tijela. Pored toga, zadržane su odredbe koje se odnose na Odbor za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, čime se podstiče mirno rješavanje“, naveli su predstavnici CEZAP-a.

Izmjenama Zakona, kako su dodali, zabranjeno je trgovcima da naplaćuju izdavanje opomene zbog naplate novčanih potraživanja, što je do sada bila praksa trgovaca.

U CEZAP-u smatraju da su izmjenama i dopunama brojna postojeća zakonska rješenja poboljšana.

„Na primjer kod online trgovine produžen je rok u kojem potrošač može bez navođenja bilo kakvih razloga da raskine ugovor, sa sedam na 15 dana, a trgovac je dužan da mu vrati novac“, kazali su predstavnici CEZAP-a.

Ukoliko trgovac nije obavijestio potrošača o pravu na jednostrani raskid ugovora u skladu sa zakonom, pravo potrošača na takav raskid prestaje nakon isteka 12 mjeseci od isporuke proizvoda.