05-09-2023

Cijene stanova u Podgorici za dvije godine skočile više od 40%

Uprkos nepovoljnim kreditnim uslovima i rastu životnih troškova, cijene stanova u Podgorici nastavljaju da rastu. Bum koji je otpočeo u drugoj polovini prošle godine, nastavlja uzlaznom putanjom i u ovoj godini, dostižući rekordne vrijednosti u trećem kvartalu ove godine – kazao je za Pobjedu Darko Đikanović, analitičar tržišta nekretnina kompanije Adriatic Appraisal.

Cijene stanova u Podgorici za dvije godine skočile više od 40% | Radio Televizija Budva

Podgorica, ilustracija (Foto: Rajko Milić)

On navodi da je trenutna prosječna cijena jednosobnog stana u Podgorici 1.720 eura po metru kvadratnom, dok je, poređenja radi, u istom periodu prošle godine prosjek iznosio 1.360 eura, a 2021. godine – 1.200 eura. Ovo predstavlja rast od preko 40 odsto u periodu od svega dvije godine.

“Visoka tražnja i visoka inflacija u kombinaciji sa prilivom stranog kapitala su doprinijeli ovako enormnom skoku cijena stanova. Naravno, cijene variraju ponajviše u zavisnosti od lokacije, veličine stana i kvaliteta gradnje. Tako, na primjer, na području Siti kvarta i okoline prosječna cijena jednosobnih stanova iznosi 2.150 eura po metru kvadratnom, dok je u centru potrebno izdvojiti 1.950 eura, a u dijelu Preko Morače 1.900 eura. U regionu Tuškog puta prosjek iznosi 1.800 eura, dok je na Starom aerodromu 1.600 eura, a Zabjelu 1.550 eura”, navodi Đikanović.

Rast ponude
Ono što je primjetno, kako naglašava, je da je u posljednjih godinu dana ponuda rasla čemu svjedoči rast stambene gradnje nakon dužeg perioda neaktivnosti izazvane pandemijom.

“Ovi trendovi u građevinskom sektoru će svakako uticati na smanjenje jaza između ponude i tražnje, a zbog visoke aktivnosti na tržištu i značajnog priliva stranih investicija u nekretnine ostaje neizvjesno da li će se cijene stabilizovati u skorije vrijeme poručio je Đikanović. Prema njegovim riječima, praćenje tržišnih trendova u Crnoj Gori je otežano s obzirom na to da ne postoje registri cijena nepokretnosti i zvanični izvještaji o stanju na tržištu kao što je to slučaj u zemljama regiona u kojima su javno dostupne informacije o broju kupoprodaja, zaključenim cijenama i ukupnoj vrijednosti tržišta.

“Kao država u kojoj tržište nekretnina igra veliku ulogu i na kojem se mnogi biznisi zasnivaju, smatram da je nužno uspostaviti registre i sisteme praćenja relevantnih podataka kako bi donosioci odluka, kompanije, investitori i građani znali u svakom trenutku da procijene situaciju i donesu ispravne odluke koje bi na kraju dana doprinijele našem ekonomskom razvoju”, kazao je Đikanović.

Podaci Monstata
Što se tiče Monstatovih podataka, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 1.500 eura, devet odsto više nego u istom periodu prošle godine. Tokom istog razdoblja, prosječna cijena stana u novogradnji u Podgorici skočila je 13,5 odsto na 1.581 eura. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u primorskom regionu na kraju juna iznosila je 1.413 eura, u središnjem regionu 714 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.280 eura. Iz Monstata preciziraju da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.