29-07-2020

Čirgić: Od danas do rezultata testa na koronavirus preko portala ezdravlje.me

Fond za zdravstveno osiguranje danas pokreće novi elektronski servis Covid-19, namijenjen osiguranicima testiranim na prisustvo novog korona virusa, a putem kojeg će oni moći da dobiju informacije o rezultatima testa.

Čirgić: Od danas do rezultata testa na koronavirus preko portala ezdravlje.me | Radio Televizija Budva

“FZO je shodno najavama nastavio sa digitalizacijom zdravstvenog sistema i razvojem e-servisa za potrebe svojih osiguranika. Od srijede 29. jula, biće dostupan novi elektronski servis Covid-19, namijenjen osiguranicima testiranim na prisustvo novog koronavirusa, a u svrhu dobijanja povratne informacije o rezultatima testiranja”, kazao je direktor Fonda Sead Čirgić.

Kako je objasnio, svi osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje biće u prilici da putem jedinstvene platforme eZdravlje, preko portala e zdravlje.me i mobilnih aplikacija, samostalno izvrše uvid u rezultate urađenih analiza, to jeste rezultate testova na novi Covid-19 virus.

“Takođe, na servisu će biti dostupni svi rezultati od početka testiranja na prisustvo virusa. Podaci o rezultatima testiranja u Integralni informacioni sistem zdravstva preuzimaju se elektronski i po automatizmu iz baze podataka Instituta za javno zdravlje Crne Gore, i dostupni su građanima odmah nakon dobijanja rezultata u laboratorijama ove ustanove”, navodi Čirgić.

Zahvaljujući strukturi i apsolutnoj integralnosti zdrvatsvenog informacionog sistema kojim Fond rukovodi, a shodno zahtjevima struke, informacije o rezultatima testiranja na korona virus biće dostupne i izabranim doktorima na primarnom nivou.

“Na taj način kroz elektronski model najave pacijenta, izabrani ljekari putem informacionog sistema biće blagovremeno upozoreni na prisustvo virusa, prije prijema pacijenta u samu ambulantu, što omogućava dodatne mjere opreza, odnosno kvalitetniju preventivu i veći stepen zaštite zdravlja ljekara i medicinskog osoblja”, kazao je Čirgić.

Podsjetimo, uslov za korišćenje servisa, odnosno za pristup portalu eZdravlje je Pin kod koji možete elektronskim putem dobiti od kuće, i broj zdravstvene knjižice.

“Još jednom apelujemo na osiguranike Fonda da u svakoj situaciji pristupa zdravstvenom sistemu radi ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, kada je to moguće, radi lične, ali i sigurnosti medicinskog osoblja koriste eservise FZO, odnosno platformu eZdravlje.me”, poručio je Čirgić.