10-05-2020

CIRT: Apel nadležnim organima da afirmativno djeluju na građane Crne Gore

Centar za istraživanje i razvoj turizma (CIRT) poziva sve nadležne organe da u godini koja je pred nama dodatno afirmativno djeluju na građane Crne Gore i omuguće im da bez naknade imaju pristup svim prirodnim i kulturnim dobrima naše zemlje!


Foto: Cirt

"U prethodnom periodu pokazali smo jedinstvo i solidarnost u borbi protiv korona virusa. Taj trend treba nastaviti kroz snažnu podršku kampanje da tokom predstojeće sezone ljetujemo doma, kako bismo podržali i domaće ugostitelje u ovom teškom periodu. Naša inicijativa podrazumijeva da se širom otvore vrata svih prirodnih i kulturnih dobara, za sve građane Crne Gore!

Pozivamo JP Nacionalni parkovi Crne Gore da omoguće besplatan ulaz našim građanima u svih pet nacionalnih parkova, u predstojećoj turističkoj sezoni. Na taj način afirmisaće kretanje unutar države i pokazaće da imaju razumijevanja na otežanu finansijsku situaciju koja je posljedica epidemije koja nas je zadesila", navodi se u saopštenju.

"Pozivamo Ministarstvo kulture Crne Gore i sve lokalne javne ustanove da obezbjede našim građanima besplatan ulaz u muzeje, galerije i besplatan pristup svim drugim kulturnim dobrima u našoj zemlji.

Dodatno apelujemo na turističke agencije da u predstojećem periodu pod povoljnijim uslovima ponude svoje usluge građanima Crne Gore, kako bi i oni dali svoj doprinos kampanji #LjetujDoma", dodaje se u sapštenju.

"Pozivamo i građane da nakon izolacije, kojom smo uspješno prevazišli opasnu epidemiju, posjete mnogobrojna prirodna i kulturna bogatstava koja se nalaze u našem neposrednom okruženju i bolje upoznaju zemlju koja nam je svima dom. Ovo može biti prilika da se građani upoznaju sa domaćim prirodnim bogatstvima, za koja možda i nisu znali da su im u neposrednoj blizini.
#UpoznajCrnuGoru

*NVO CIRT će, osim informacija o trenutnom stanju u turizmu na lokalnom i globalnom nivou, na društvenim mrežama predstavljati građanima ljepote Crne Gore i time ih motivisati da organizuju godišnji odmor na najljepši mogući način, u trenutnim uslovima.

NVO CIRT čini grupa mladih aktivista, turističke struke, koji svojim akcijama, inicijativama i istraživanjima žele podstaći razvoj turizma, kao osnovne privredne grane u Crnoj Gori. NVO CIRT je osnovan 2014.godine sa sjedištem u Budvi", zaključuje se u saopštenju.