19-10-2018

Čišćenje kanala u Buljarici izazvalo sukob mišljenja mještana i ekologa

Nakon što je Nevladino udruženje „Petrovac na moru“ podržalo akciju mještana Buljarice i Petrovca na čišćenju starog austrougarskog kanala u Buljaričkom polju, Crnogorsko društvo ekologa podnijelo je Upravi za inspekcijske poslove i Komunalnoj inspekciji Opštine Budva prijavu zbog započetih radova, jer tvrde da nije urađen projekat regulacije površinskih voda, bez koga su radovi nepropisni.

Čišćenje kanala u Buljarici izazvalo sukob mišljenja mještana i ekologa | Radio Televizija Budva

Foto: Primorske novine

Nevladino udruženje „Petrovac na moru“ podržalo je akciju mještana Buljarice i Petrovca na čišćenju starog austrougarskog kanala u Buljaričkom polju te pozvala sve da se priključe.

"Akciju su pokrenuli mlađi ljudi iz Buljarice kojima je to i životni interes. Željeli su da urade ono što su njihovi preci radili a to je da osposbe stare austrougarske kanale da bi u njima tokom zime mogli da ostavljaju svoje barke. Istovremeno to bi mogla da bude jedna vrsta male turističke atarkcije, jer kroz te kanale mogla bi da se dešavaju i kojekakva turistička zbivanja, lov na jegulje, ptice i dr. Ta akcija je sa moje strane potpuno podržana", kazao je izvršni direktor ovog Udruženja Zoran Dragović i dodao da je podrška od Morskog dobra i opštine Budva zakočena jer su se pojavile druge organizacije i ne slažu se sa ovom akcijom.

Prema riječima Crnogorskog društva ekologa najveću vrijednost tom području daju upravo vode.

"Nepravilno produbljivanje kanala može negativno da utiče na vodni režim ovog lokaliteta, pa time i na prisutni biljni i životinjski svijet. Za izvođenje ovakvih radova potrebna je projektna dokumentacija i saglasnosti od strane nadležnih ustanova za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama", istakli su iz Društva.

Istakli su da bi Buljarica trebala da bude eko-turistička destinacija, koja zbog svojih prirodnih karakteristika ima jedinstvenu turističku vrijednost.

"Zbog sistema povezanih vodnih tijela Buljarice treba da bude simbol ne samo Buljarice nego i šireg prostora. Ovo su razlozi zbog kojih je važno na prihvatljiv način obnoviti zatrpane kanale", saopšteno je iz Crnogorskog društva ekologa.

Iz Nevladinog udruženja „Petrovac na moru“ se nisu složili sa tim i kazali da je riječ o dobroj ideji nastaloj iz priče starijih i pamtećih Paštrovića, kojoj su mještani sada dokazali da se može relizovati slogom uz pomoć Morskog dobra i Opštine Budva.

"Oni ne prave nove kanale već postojeće kanale žele da vrate u prvobitno stanje koje je korisno. Društvo ekologa Crne Gore trebalo bi da im sugeriše i ukaže na greške kako bi se ideja realizovala što prije a ne da se protive", rekao je Dragović.