21-02-2024

Čitaoci šalju: Prigovor na rad Hitne pomoći u Budvi

Našem portalu stigao je prigovor sugrađanina na račun rada Hitne pomoći u Budvi, naime povodom neizlaska na teren uprkos upornom pozivanju. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore su upoznati sa slučajem, a kako je našem portalu potvrđeno iz ove javne zdravstvene ustanove, prigovor je proslijeđen zaštitniku prava pacijenata na dalje razmatranje.

Čitaoci šalju: Prigovor na rad Hitne pomoći u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/unsplash


Nedavno je na našu adresu stigao mejl našeg sugrađanina (ime i prezime poznati redakciji), u kojem izražava ogorčenje radom Hitne pomoći u noći između 1.i 2. februara 2024.godine. Kako je gospodin N.T napisao, u svom obraćanju javnosti, njegovoj majci, koja je ’43. godište nije pružena pravovremena pomoć, na koju kako ističe kao građanka Crne Gore i stanovnica Budve, ima pravo. U nastavku svog obraćanja, gospodin N.T dalje navodi: "Mojoj majci je pozlilo oko 9 sati uveče (četvrtak, 1. februara) i moja sestra, koja je živjela s njom, nazvala je Hitnu pomoć Budva. Osoba koja je odgovorila na poziv je rekla da Hitna ne može doći. Moja sestra je davala sve od sebe kako bi pomogla majci koja je teško disala i opet nazvala Hitnu. Uslijedio je isti odgovor: Hitna ne može doći. Moja sestra je nastavila da pomaže majci i iza ponoći (petak, 2. februara) je pozvala Hitnu treći put i rekla da dođu jer se stanje pogoršavalo. Hitna je napokon došla, ali je bilo kasno za našu majku. Pokušali su reanimaciju, ali bezuspješno. Samo su mogli da konstatuju smrt".

N.T tvrdi da se Hitna pomoć nalazi na oko 700 m od stana njegove sestre, i dodaje da se sve dešava početkom februara (kada je Budva poluprazna) i usred noći sa malo ili nimalo saobraćaja.

"Hitnoj u ovim okolnostima treba 2 minuta da stigne u Žrtava fašizma 60 – navodi u svom pismu N.T", napisao je.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, pod čijim okriljem je i stanica Hitne pomoći u Budvi. Tražili smo pojašnjenje u kojim slučajevima Hitna služba izlazi na teren i kako objašnjavaju konkretnu, gore navedenu, situaciju.

U odgovoru je navedeno:

"JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore primio je prijavu građanina N. T. iz Budve i dana 19.02.2024. godine po uobičajenoj proceduri isti je proslijeđen zaštitniku prava pacijenata Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na dalje razmatranje. Uvid u situaciju dobićemo nakon postupanja i zaključaka zaštitnika prava pacijenata. Što se tiče pitanja u kojim slučajevima hitna pomoć izlazi na teren, postoji jasna procedura po kojoj ljekar dispečer Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, nakon primanja poziva i razgovora sa licem koje je pozvalo 124, određuje 1, 2, 3. ili 4. red hitnosti i u skladu sa tim postupa".

Konkretnim slučajem nadležni će se baviti u narednom periodu kako bi se utvrdilo činjenično stanje.