14-04-2020

COVID-19: Najsigurnije i najnesigurnije države

Prema rezultatima istraživanja kompanije Deep Knowledge Ventures, najsigurnija zemlja u doba koronavirusa je Izrael, najnesigurnija je Italija, a najefikasniji zdravstveni sistem ima Njemačka. Crna Gora i BiH nijesu obuhvaćena istraživanjem.


Foto: www.dkv.global

Deep Knowledge Ventures je kompanija koja se bavi interpretacijom podataka u sektorima zdravstva i vještačke inteligencije, smještena je u Hong Kongu, a poslednji izvještaj tiče se presjeka stanja u vrijeme koronavirusa, prenosi portal klix.ba.

Na osnovu 78 parametara istraženo je stanje u 75 država koje su potom smještene i rangirane unutar šest kategorija.

BiH i Crna Gora nijesu obuhvaćena istraživanjem.

Neki od parametara su sprovođenje politike karantina, praćenje oboljelih, brzina kojom se infekcija širi, specifičnosti regije, stanje zdravstvenog sistema i slične karakteristike.

Izvori informacija u ovom istraživanju bili su WHO, Univerzitet Johns Hopkins, američki CDC i Worldmeter.

Podaci su sakupljani do 12. aprila kada je napravljen presjek.

Prva kategorija tiče se sigurnosti građana u vrijeme pandemije gdje je na prvom mjestu država Izrael. Druga najsigurnija država je Njemačka, treća Južna Koreja, četvrta Australija, a na petom mjestu je Narodna Republika Kina.

Ono što je zanimljivo jeste da Hrvatska zauzima 35. mjesto, Slovenija 40.

Što se tiče Evrope, najsigurnije su Njemačka, Švajcarska, Austrija, Mađarska i Danska, dok Hrvatska zauzima 19, 22. mjesto Slovenija.

Među azijskim i pacifičkim državama najsigurnije su Južna Koreja, Australija, Kina, Novi Zeland i Tajvan.

Najnesigurnija zemlja u vrijeme pandemije je Italija, na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države, treća je Velika Britanija, četvrta je Španija, a na petom mjestu je Francuska.

Među najnesigurnijim zemljama našla se i Švedska na šestom mjestu te Rusija koja je zauzela 12. mjesto.

Najefikasniji zdravstveni sistem u vrijeme pandemije Imaju Njemačka, Narodna Republika Kina, Južna Koreja, Austrija i Hong Kong.

Države koje se najviše staraju o svojim građanima su Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Japan, Velika Britanija i Austrija.

Izvor: PCNEN