24-05-2024

Crna Gora domaćin Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja

Predstavnica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG) učestvovala je u radu 107. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision - ETC), koja je održana od 22. do 23. maja u Kaunasu (Litvanija), a događaju su prisutvovali lideri turizma iz 27 zemalja Evrope, saopšteno je iz NTO CG.


Foto: NTO CG

Kako ističu, na sjednici je jednoglasno prihvaćena kandidatura Crne Gore za domaćina Generalne skupštine i Odbora direktora Evropske komisije za putovanja na proljeće 2026, a koja će okupiti direktore nacionalnih turističkih organizacija i druge visoke zvaničnike iz 35 zemalja Evrope, kao i predstavnike pridruženih članica. 

Direktorica NTO CG, dr Ana Tripković Marković poručila je da će održavanje ovog događaja doprinijeti međunarodnoj reputaciji destinacije i jačanju pozicije Crne Gore na mapi evropskog turizma.

”Ogromna je čast biti domaćin ovog prestižnog događaja imajući u vidu da je Evropska komisija za putovanja krovna evropska institucija za turizam i istovremeno jedna od vodećih u svijetu.
Crna Gora će ugosititi najvažnije donosioce odluka u turizmu Evrope, te druge značajne učesnike ovog eminentnog skupa što će predstavljati izvrsnu priliku da naša zemlja bude u fokusu evropskog turizma, uz istovremeno predstavljanje punih potencijala naše destinacije”, kazala Tripković Marković.

Ona je istakla da su poruke koje Crna Gora dobija od ETC-ja vrlo ohrabrujuće, te da je i ovo jedna od potvrda jačanja reputacije naše destinacije.

”Gotovo dvije godine zaredom, Crna Gora se, prema mjesečnim izvještajima ETC-ja, nalazi među TOP 10 najbolje ocijenjenih destinacija od strane posjetilaca na online platformama za
putovanja. Prethodnog mjeseca smo zauzeli visoko četvrto mjesto i nadam se da će se takvi trendovi nastaviti u budućnosti. Tokom prethodne godine ETC je u kvartalnim izvještajima prepoznala značaj aktivnosti NTO CG u postizanju izvrsnih rezultata u turizmu, te ćemo pažljivo osmišljenim promotivnim aktivnostima nastaviti da dajemo doprinos”, zaključila je Tripković Marković.

Otvarajući 107. sjednicu predsjednik ETC-ja, Migel Sans (Miguel Sanz), istakao je da se u posljednjih nekoliko godina, evropski turizam suočio sa značajnim izazovima, uključujući pandemiju Covid-19, rat u Ukrajini i rastuće troškove života, te da sve evropske destinacije moraju uspostaviti snažne okvire za upravljanje krizama kako bi efikasno predvidjele i upravljale
potencijalnim krizama.

Jedan od osnovnih istraživačkih projekata ETC-ja za 2024. godinu je studija "Ispitivanje uticaja kriza na turizam". Projekat ima za cilj da poboljša razumijevanje kako prošle i potencijalne krize utiču na evropski turizam i da obezbijedi članovima nacionalnih turističkih organizacija okvir za upravljanje krizama, omogućavajući efikasnije odgovore i saradnju među destinacijama.

Prema nedavno objavljenom izvještaju Evropske komisije za putovanja, evropska turističkaindustrija bilježi snažan oporavak u prvim mjesecima 2024. Na osnovu podataka dobijenih od zemalja članica tokom prvog kvartala ove godine, zabilježen je rast u dolascima stranih turista od 7,2%, dok je kod noćenja zabilježen rast od 6,5% u odnosu na 2019. U izvještaju je istaknuta i značajna potražnja sa tržišta SAD-a, koje i dalje predstavlja ključno udaljeno tržište za evropski turizam.

Na sjednici je konstatovano da prvi podaci za 2024. pokazuju pozitivan trend za evropski turizam.

”Potrošnja u turizmu će značajno porasti širom Evrope, dostigavši rekordne brojeve u narednim mjesecima. Ovaj porast će snažno podržati poslovanje u sektoru putovanja i turizma, koji je bio
teško pogođen godinama pandemije i trenutnom ekonomskom nestabilnošću. Ipak, visoke cijene i geopolitički rizici ostaju ključne prepreke za turizam, dok sektor kao cjelina nastoji da usvoji odgovornije prakse u korist lokalnog stanovništva i očuvanja životne sredine" zaključio je predsjednik ETC-ja, Migel Sans.

Crna Gora je punopravna članica Evropske komisije za putovanja (European Travel Commission-ETC) od 2006, zaključuje se u saopštenju.