19-11-2022

Crna Gora na forumu Alijanse civilizacija u Maroku

Delegacija Crne Gore, predvođena predsjednikom Vlade u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem, učestvovaće na 9. Globalnom forumu Alijanse civilizacija (UNAOC) u marokanskom Fesu, 22. i 23. novembra. Potvrđeno je i učešće generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonia Gutereša.

Crna Gora na forumu Alijanse civilizacija u Maroku | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Tema Foruma, kako je najavljeno, biće "Prema Alijansi mira: živeći kao jedno čovječanstvo", a okupiće delegacije zemalja članica Grupe prijatelja UNAOC, političke lidere, predstavnike regionalnih i međunarodnih organizacija, vjerske lidere, mlade i predstavnike privatnog sektora...

"Učesnici će, između ostalog, diskutovati o inovativnim metodama promocije inkluzivnog pristupa konflikata kao sredstva za održavanje mira", navodi se u Platformi za učešće delegacije Crne Gore, koju je sačinilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se da učešće crnogorske delegacije predstavlja još jednu ilustraciju posvećenosti i značaja koji Crna Gora pridaje vrijednostima međunarodnog mira i bezbjednosti, zajedništva, solidarnosti i tolerancije, ali i tretiranju izazova i fenomena kao što su nasilni ekstremizam, terorizam i govor mržnje.

"Forum će pružiti platformu za povećanu vidljivost Crne Gore kao kredibilnog činioca regionalnih i međunarodnih odnosa, ali ništa manje i privrženog promotera multilaterizma, te snažnijeg i ujedinjenog djelovanja", piše u Platformi.