11-04-2019

Crna Gora nova francuska rivijera i raj za bogataše pišu strani mediji

“Crna Gora je mala balkanska zemlja na Jadranskom moru koja je, iako se baš i ne čini luksuznom destinacijom, zahvaljujući pitoresknoj obali, luksuznim hotelima i velikoj popularnosti među jahtašima, nazvana novom Francuskom rivijerom”, opis je naše zemlje koji se provlači stranim medijima.

Crna Gora nova francuska rivijera i raj za bogataše pišu strani mediji | Radio Televizija Budva

Kkao hrvatski portal Novčanik prenosi, pažnju Business Insidera, Crna Gora je privukla svojim novim programom kojim želi da dovede što je više moguće bogataša na svoju dugu obalu. Osim što je dom za već 64 milionera, Crna Gora je dala mogućnost za još njih 2.000 da investiraju 250 miliona eura u razvojni program zemlje i tako dobiju crnogorsko državljanstvo.

Zapravo, Crna Gora samo je jedna od zemalja u kojima bogati stranci mogu uložiti nekoliko stotina hiljada eura u razvoj države i da zauzvrat dobiju crnogorski pasoš. Takav program nude i Moldavija, Grčka, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Malta, a svaki kandidat za crnogorski pasoš moraće da plati i prijavnicu za državljanstvo i to 100.000 eura.

Stručnjaci kažu da je Crna Gora bogatašima postala privlačna zbog luksuza u kojem mogu da uživaju po nižim cijenama nego na sličnim destinacijama.

Mediji pišu da je zahvaljujući marini u Tivtu Porto Montenegro Crna Gora postala raj za jahte, pa stoga i ne čudi što se našla na listi najboljih destinacija za milijardere u 2019. godini koju je objavila putnička agencija Original Travel.

Porto Montenegro u Tivtu, koji je najavljivan kao buduće najmodernije odredište Sredozemlja za bogatu klijentelu otvorio je vrata dvaju novih rezidencijalnih objekata.

“Zahvaljujući novootvorenom Chedi Luštica Bayu i prvom evropskom resortu One&Only-ja pod imenom Portonovi, Crna Gora će ove i sljedeće godine doživjeti luksuznu renesansu”, smatra Tom Barber, suosnivač Original Travela.

Takođe, list Architectural Digest za Crnu Goru piše nije popularna samo “zbog netaknutog prostora, količine sunčeve svjetlosti i gostoljubivih domaćina, već i zbog novih i obnovljenih luksuznih hotela i restorana”.

Strani mediji takođe pišu i da su cijene nekretnina u Crnoj Gori i dalje niske u poređenju sa francuskom rivijerom i Monakom, s kojim Crnu Goru takođe upoređuju. Za nešto manje od 300.000 dolara na tržištu se može naći trosobni luksuzni stan s terasom koja gleda na more ili, pak, četvorosobnu kuću na tri sprata u Budvi.

U Boki Kotorskoj se može kupiti četvorosobna vila s garažom za tri automobila i terasom s direktnim pristupom moru za “samo” 1,4 miliona dolara, navode strani mediji.

Uz to, nakon što je Crna Gora pristupila NATO-u 2017. godine i uvela euro kao valutu, porasla je i njena popularnost a tim i potražnja za domovima u toj zemlji, pa čak 80-90 odsto prodanih nekretnina kupuju stranci.