19-10-2019

Crna Gora specijalni gost na izložbi Salona “Novih Realnosti” u Parizu

Crna Gora će se prvi put predstaviti, kao specijalni gost, na oktobarskoj izložbi u Salonu “Nove Realnosti”, koja će biti otvorena u subotu 19. oktobra u Parizu.

Crna Gora specijalni gost na izložbi Salona “Novih Realnosti” u Parizu | Radio Televizija Budva

Do ove saradnje je došlo posredstvom umjetnika koji živi i radi u Parizu, dr Milije Belića, koji je predložio da se Crna Gora predstavi na ovako prestižnom kulturnom događaju.

Podsjećamo da je Salon “Nove Realnosti” ljeta 2019 (tačnije od 20. jula do 20. avgusta) imao izložbu u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u Budvi, koju je otvorio Ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Na ovaj način je ostvarena dragocjena saradnja između prestižnog pariškog Salona „Nove Realnosti“ koji je od početka svog konstituisanja posvećen apstrakciji, i JU Muzeji i galerije Budve, odnosno veoma značajna kulturna saradnja na višem međunarodnom nivou između Francuske i Crne Gore.



Predsjednik Salona “Nove Realnosti”, ukazao je čast direktorici JU Muzeji i galerije Budve gospođi mr Luciji Đurašković i pozvao je, da bude selektor Crne Gore, i izabere četiri umjetnika koja će se predstaviti na ovogodišnjoj prestižnoj izložbi Salona “Nove Realnosti”. Izabrana četiri umjetnika koja se bave aprstakcijom, a koji će u Parizu predstaviti svoja djela su crnogorski umjetnici: Dragan Karadžić, Nataša Đurović, Biljana Keković i Vaso Nikčević.

Želimo još jednom da istaknemo značaj Salona Nove Realnosti, i samim tim, značaj predstavljanja crnogorskih umjetnika na takvom kulturnom događaju. Salon „Nove Realnosti“ („Réalités Nouvelles“) sa radom je otpočeo poslije Drugog svjetskog rata. Ima internacionalni karakter i okuplja najeminentnije umjetnike iz cijelog svijeta. Osnovan je 1946. godine, a zastupao je ideje umjetnika kao što su Kandinski, Modrian, Malevitch i Lisitzski, šireći ideje grupa koje su prethodile i bile aktivne u prvoj polovini 20 vijeka, prevashodno „Cercle et Carré“ i „Création-



Abstraction“, da bi vremenom prerasle u asocijaciju koja danas nosi ime Réalités Nouvelles. Grupa okuplja preko četiri stotine umjetnika, orijentisanih na apstrakciju u domenu slikarstva, vajarstva, crteža, skulpture, instalacije i fotografije. Na izložbama koje se organizuju jednom godišnje, učešće uzimaju i apstraktni umjetnici koji nisu članovi, pa su tako početkom pedesetih počeli da izlažu i jugoslovenski umjetnici Petar
Omčikus, Momčilo Milovanović, Bata Mihailović, Dado Đurić, Ljubinka Jovanović, Kosa Bokšan, Milija Belić i drugi.

Danas je Salon otvoren za sve umjetnike koji se bave apstrakcijom u bilo kom vidu likovne umjetnosti, i predstavlja „odskočnu dasku“ umjetnicima za dalji uspijeh i napredak na polju apstrakcije, kao i nepresušan izvor ideja i mogućnosti. Asocijaciju čini četrdesetak umjetnika koji biraju predsjednika, a
ujedno su njeni članovi zaduženi za organizaciju salona i izložbi, kako godišnjih u Parizu, tako i širom svijeta.

Učešće na izložbi u Parizu realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Budva kao i uz podršku Ambasade Crne Gore u Francuskoj.