16-05-2024

Crna Gora sve popularnija destinacija za poslovna putovanja

Crnogorski kongresni biro u okviru Nacionalne turističke organizacije (NTO), u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG), predstaviće ponudu destinacije za poslovna putovanja na sajmu IMEX 2024, koji se održava u Frankfurtu.


Foto: NTO CG

Direktorica Crnogorskog kongresnog biroa, Aleksandra Maksimović, poručila je da je Montenegro Convention Bureau (MCB) posvećen jačanju kapaciteta za razvoj poslovnog turizma i promociji Crne Gore kao atraktivne destinacije za organizaciju raznovrsnih poslovnih događaja, poput konferencija, kongresa, poslovnih sastanaka, motivacionih (incentive) putovanja i drugih.

“Zajedno sa PKCG, članovima MCB predstavnicima turističkih agencija, hotela sa konferencijskim kapacitetima i lokalnom turističkom organizacijom Budve, i ove godine učestvujemo na jednom od najvećih specijalizovanih kongresnih sajmova u Evropi, sajmu IMEX u Frankfurtu, što predstavlja priliku za susret sa profesionalnim organizatorima događaja /hosted buyers/ iz cijelog svijeta i dalje pozicioniranje destinacije na mapi poslovnog turizma”, navela je Maksimović.

Prema njenim riječima, s obzirom na veliki broj održanih sastanaka i grupnih prezentacija na njihovom štandu, primjetno je da je tražnja u porastu i da je Crna Gora sve popularnija, te očekuju da će učešće na sajmu rezultirati većim brojem poslovnih događaja u našoj zemlji, u periodu koji predstoji.

Pored velikog broja individualnih sastanaka, predstavnici NTO održali su i prezentacije za grupe agenata iz SAD, Kanade, Latinske Amerike i Njemačke.

Zamjenik predsjednika Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore i vlasnik kompanije Explorer, Luka Bulatović, rekao je da je Komora, zajedno sa NTO, na IMEX-u okupila turističke privrednike, agencije i hotelijere koji su specijalizovani za MICE turizam.

„Sajam je dobro posjećen i turistička privreda i ove godine nastupa sa podsticajnim olakšicama, zahvaljujući subvenciji Privredne komore u iznosu od 15 hiljada EUR čime su smanjeni troškovi svim turističkim privrednicima Crne Gore koji su pokazali zainteresovanost za učešće na IMEX-u”, naveo je Bulatović.

On je rekao da gužva na njihovom štandu pokazuje veliku zainteresovanost učesnika sajma za Crnu Goru.

“Na uspješnost ponude, koju ćemo ove godine plasirati, kao i rezultate koje ćemo postići najviše će uticati avio-dostupnost destinacije“, istakao je Bulatović.

Tokom boravka u Frankfurtu, Maksimović je učestvovala u Globalnom forumu nacionalnih kongresnih biroa, koji je organizovala Strateška Alijansa nacionalnih kongresnih biroa Evrope SANCBE, u saradnji sa globalnim liderima industrije ICCA, IMEX i PCMA.

Tom prilikom, najavljena je uvodna konferencija o održivosti industrije globalnih poslovnih događaja, u organizaciji PCMA i SANCBE, pod nazivom Convene 4 Climate, koja će se održati u Barseloni od 2. do 3. oktobra, sa ciljem podsticanja odgovornosti, korišćenja snage tehnologije i pružanja transformativnih rješenja za stalne izazove klimatskih promjena.

Na štandu Crnogorskog kongresnog biroa NTO, ponudu su predstavili lokalna turistička organizacija Budve, hotelske grupacije Montenegro Stars i Beppler&Jacobson Montenegro, hoteli Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Nikki Beach Resort & SPA Montenegro, Voco Podgorica, kao i turističke agencije Apolotours, Explorer, Meridian i Travel Twitch.

Sajam IMEX u Frankfurtu traje od utorka do sjutra i održava se 22. put. Sajam je okupio preko 3,8 hiljada globalnih organizatora poslovnih događaja i više od 2,9 hiljada izlagača, pružaoca usluga iz oblasti kongresnog turizma iz cijelog svijeta, uključujući nacionalne i regionalne kongresne biroe, hotelske grupe, prostore za posebne događaje, kompanije za krstarenje, avio-kompanije i spa rizorte.