24-09-2018

Crna Gora zemlja predivne prirode, ali i bogate istorije

Osim što je zemlja predivne prirode, takođe ima i bogatu istoriju. Provjerite svoje znanje o Crnoj Gori, možda vam je nešto do sada promaklo.

Crna Gora  zemlja predivne prirode, ali i bogate istorije | Radio Televizija Budva

Crna Gora je biser Balkana, mala zemlja sa bogatom tradicijom, istorijom, ali i sa mnogim prirodnim zanimljivostima koje vrijedi vidjeti.

Kanjon Tare



Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi (1.333 metara), a poslije Kolorada i u svijetu. Sa Nacionalnim parkom Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO listu Svjetske prirodne i kulturne baštine. Još jedan crnogorski kanjon se izdvaja po svojoj ljepoti, a riječ o kanjonu Komarnice (Nevidio) koji važi za najneprohodniji kanjon na svijetu. Nevidio je dugačak oko 2 kilometra i odlikuje ga veliki broj tjesnaca, kaskada, većih i manjih bukova...

Mostovi

Most na Maloj rijeci je najviši željeznički most u Evropi, dok je most na Đurđevića Tari jedan od najviših na svijetu.

Priroda



Na samo 13.812 km2 površine, Crna Gora ima gotovo sve oblike reljefa! Kada je vazduh čist rano ujutru, sa vrha Lovćena moguće je vidjeti Italiju. Na prostoru Crne Gore žive 2 833 biljne vrste i podvrste, među njima i 22 biljke kojih nema nigdje drugo na svijetu.

Vjerski objekti

Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru jedna je od najstarijih crkava u Evropi. Podignuta je 1166. godine. Od čuvene pariške crkve Notr Dam starija je 69 godina, a od Bazilike svetog Petra u Rimu 460 godina.

Jezera



Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Samo jezero je kriptodepresija, što znači da se neki djelovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Sva planinska jezera u Crnoj Gori su ledničkog porijekla i osuđena su na postepeno nestajanje. (18 ledničkih jezera - nalaze se na Durmitoru i u narodu se nazivaju "gorske oči". Svako ima svoju legendu, jedinstveni biodiverzitet, morfologiju, starost, geografski položaj. Najveće je Crno jezero).

Rijeke

Gurdić je jedna od najneobičnijih rijeka na svijetu, jer je rijeka bez korita! Nalazi se na južnoj strani Kotora. U vrijeme kišnih dana, rijeka, duga osamdesetak metara, proključa iz pećinskog grotla i morsku vodu, koja tu zalazi kao zaliv, vraća u more. Kad zasuši, Gurdić se gubi u lovćenskim ponorima, a njegovo mjesto ispuni morska voda.

Masline



Maslina iz Bara je najstarije drvo na svijetu, staro 2240godina.

Plaže



U Crnoj Gori se nalazi najduža plaža na Jadranu - Velika plaža u Ulcinju. Njena dužina iznosi 13 kilometara i odlikuje se sitnim i lijekovitim pijeskom. Bečićka plaža kod Budve proglašena je 1935. godine u Parizu za najljepšu plažu u Evropi.

Ekološka država

Crna Gora je 1992. proglašena za ekološku državu i jedina je takve vrste u svijetu.

Tehnologija

Crna Gora je među prvima u svijetu kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima po 2 mobilna telefona (tako je i sada).