19-06-2016

Crna Gora zvijezda u usponu jahting turizma

Crna Gora je zvijezda u usponu u jahting biznisu na Jadranskom moru, a značaj marine u Budvi za državu bi bio višestruk, ocijenio je regionalni direktor Doguš grupe Burak Bajkan.

Crna Gora zvijezda u usponu jahting turizma | Radio Televizija Budva

On je rekao da kao centar crnogorskog turizma Budva zaslužuje veliku i modernu marinu. Izgradnjom takve marine, ističe Bajkan, Budva bi bila pozicionira u sam vrh nautičkih destinacija na Mediteranu.

"Ukoliko nas želite mi ćemo doći i izgraditi modernu marinu poštujući sve zakone. Ukoliko nas ne želite, mi ćemo naći nešto drugo. Kada je u pitanju budvanska marina u budućnosti postoji mogućnost tendera za produženje koncesije. Tender za zakup ne manji od 30 godina. Naglašavam, mi nijesmo vlasnici budvanske marine, kako je to predstavljeno u medijima. Tu smo kao menadžerski tim, a ne kao vlasnici”, rekao je Bajkan za Vikend novine.

Doguš grupa posjeduje dvije marine u Zadru i jednu u Šibeniku, uz još četiri u Grčkoj i tri u Turskoj.

Bajkan kaže da su prošle godine potpisali ugovor sa kompanijom Strateks kojim je predviđeno da turska kompanija vodi menadžment u budvanskoj marini.

“Zainteresovani smo da učestvujemo na tenderu za koncesije za budvansku marinu, koji bi trebalo da bude raspisan naredne godine. Ukoliko Strateks i Doguš grupa osvoje tender, planiramo da uložimo 30 miliona eura za 30-godišnju koncesiju u metropoli crnogorskog turizma”, naveo je on.

Od 2009. godine, od kada posluju u Hrvatskoj Doguš grupa je uložila 250 miliona eura.

“Plan nam je da do 2019. godine uložimo 100 do 150 miliona eura. Jedan od prioriteta, kada su projekti u pitanju u Hrvatskoj, jeste prenamjena stare zgrade pića Maraska na samoj zadarskoj rivi, u luksuzni hotel sa pet zvjezdica. Moram da naglasim da se u Hrvatskoj nikada nijesmo osjećali kao strani investitori”, zaključio je Bajkan.