16-04-2020

Crnogorska Budva: Politika zapošljavanja se mora uskladiti sa realnim potrebama

Kako je saopšteno iz OO Crnogorska Budva, politika neracionalnog partijskog zapošljavanja i investicija koje prijete da ugroze budžet opštine Budva zahtijevaju reakciju svih subjekata koji učestvuju u procesu odlučivanja. Stoga su, kako navode, svojim predstavnicima u upravnim odborima preduzeća kojima je vlasnik opština naložili da upute zajtjev i predlog za uspostavljanje moritorijuma na zapošljavanje.


Saopštenje koje potpisuje predsjednik OO Crnogorska Budva Vladimir Bulatović prenosimo u cjelosti:

Kao što smo i ranije upozoravali našim saopštenjem od 02.04.2020. godine, pred građanima Budve se nalaze godine iskušenja, koje će biti obilježene prije svega nastojanjima da se sačuvaju turistički kapaciteti i prateće djelatnosti koji su godinama bile osnov napretka našeg grada.

U postojećoj situaciji primjetne su tendencije koje će uticati prije svega na činjenicu da je strateški plan rada lokalne samoprave potrebno hitno donijeti, sa posebnim akcentom na jačanje socijalnog programa, kao i izvršiti neophodan rebalans budžeta.

Na današnji dan opština Budva ima smanjene prihode za skoro 1,4 miliona eura u periodu od 01.01. do 15.04. u odnosu na isti period prethodne godine. Ova tendencija će se apsolutno nastaviti u periodu koji je pred nama.

Politika neracionalnog partijskog zapošljavanja i investicija koje prijete da ugroze budžet zahtijevaju reakciju svih subjekata koji učestvuju u procesu odlučivanja.

Stoga je Crnogorska naložila svim svojim predstavnicima u upravnim odborima preduzeća kojima je opština vlasnik, odnosno osnivač, da upute zahtjev i predlog za uspostavljanje moratorijuma na zapošljavanje kako slijedi u nastavku.

O D L U K U

O MORATORIJUMU NA ZAPOŠLJAVANJE TOKOM MJESECA APRILA, MAJA I JUNA 2020. GODINE

Donosi se Odluka o moratorijumu na zapošljavanje tokom naredna tri mjeseca tj. u mjesecu aprilu, maju i junu tekuće godine. Odluka podrazumijeva sledeće:

1.U periodu od 15.04.2020. godine do 30.06.2020. godine, Društvo neće oglašavati slobodna radna mjesta i zaključivati Ugovore o zasnivanju radnog odnosa na određeno ili neodređeno vrijeme, Ugovore o djelu, Ugovore o privremenim i povremenim poslovima.

Takođe u narednom periodu Društvo neće zaključivati Ugovore o ustupanju odnosno preuzimanju radne snage.

2.Ukoliko u toku navedenog perioda dođe do isteka roka postojećih Ugovora o radu, Ugovora o djelu ili Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, daje se mogućnost Izvršnom direktoru da iste produži, ukoliko i dalje postoji potreba za već angažovanim licima.

O sprovođenju ove Odluke staraće se Izvršni direktor.

Obrazloženje

Uzimajući u obzir postojeću situaciju izazvanu pojavom epidemije novog korona virusa COVID-19, te uvažavajući preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Vlade Crne Gore, a u cilju blagovremene zaštite Društva od štetnih posledica zbog izmjenjenih poslovnih okolnosti, Odbor direktora smatra da treba dati prioritet unutrašnjoj reorganizaciji poslova prije nego dodatnom zapošljavanju, kako bi se sačuvala i unaprijedila efikasnost rada Društva.

Obzirom na postojeću vanrednu zdrastvenu situaciju u zemlji koja znatno komplikuje okolnosti na tržištu u kojima Društvo posluje, Odbor direktora je u cilju obezbeđenja primjene odgovarajućih mjera radi kontrole poslovanja i preuzimanja obaveza od strane Društva donio Odluku kao u dispozitivu.

Obzirom na pojedina naslove u medijima , svi gradjani moraju znati da partijsko zaposljavanje niti je ikad bilo, niti će
biti podržano od Crnogorske.

Sva ovlašćenja za raspisivanje tendera, konkursa i sklapanje ugovora sa zaposlenima su u rukama direktora javnih preduzeća i predsjednika opštine Budva, a Crnogorska nema kadrove na direktorskim pozicijama niti uticaja na odluke predsjednika opštine.

Ostavljamo gradjanima da procjene ko snosi odgovornost za dešavanja koja su u zadnjih mjesec dana kulminirala u našem gradu.