12-08-2019

Crnogorske nacionalne parkove posjetilo oko 340 hiljada turista

Crnogorske nacionalne parkove ove godine je posjetilo oko 340 hiljada turista, što je 30 odsto više u odnosu na predhodnu, ili 70 hiljada više nego u istom prošlogodišnjem periodu, kazao je direktor Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), Elvir Klica.

Crnogorske nacionalne parkove  posjetilo oko 340 hiljada turista | Radio Televizija Budva

On je za Infobiro kazao da je rekordan broj posjetioca je u NP Prokletije.

Prema njegovim riječima, to je rekordan boj zadovoljnih posjetilaca, jer ih je opredijelila želja za nesvakidašnjom prirodom i posebnim doživljajem.

„Naša obaveza je, uz veliku posjetu, prvenstveno da čuvamo i štitimo prirodno bogatstvo, što nam daje za pravo da se radujemo i vjerujemo da će uz veće posjete nacionalim parkovima i priroda ostati očuvana“, rekao je Klica.

Kako je naveo, rezultat dobrih posjeta ujedno je i potvrda napornog rada turističke privrede i turističkih agencija.

„Pomenuo bih investicije koje se planiraju u narodnom periodu, očekujem da ćemo brzo valorizovati bivše vojne karaule“, rekao je Klica.

On je najavio da će ove godine biti ugovoreni radovi na vojnoj karauli Gradina.

„Pored tih vojnih karaula radi se i na rekonstrukciji puta i infrastrukture, radiće se put prema Grebajama, prema Ropojani, i saniraće se put preko same planine“, dodao je Klica.

On je ocijenio da, ikao se radi o najmlađem parku, benifiti tek biti vidjlivi, jer se i turistička privreda ubrzano razvija, odnosno sve je veći broj smještajnih kapaciteta i ugovaranje od agencija.

„Gastro turizam je definitivno u porastu, što će generisati svakako prihode svih koji svoje biznise ostvaruju u zonama nacionalnih parkova“, rekao je Klica.

Prema njegovim riječima, da je država spremna da valorizuje zaštićena područja, govori činjenica koja se veže za investicije u zonama nacionalnih parkova.

„Nacionalne parkove do sad je posjetilo oko 340 hiljada turista, što je 30 odsto više u odnosu na predhodnu godinu, ili 70 hiljada turista više nego predhodne godine u istom periodu“, precizirao je Klica.

Kako je naveo, velika posjeta nacionalnim parkovima je dokaz da Crna Gora na svjetskoj turističkoj mapi nije preoznata samo po prelijepom primorju, već i po prirodnim bogatstvima, odnosno po sistemu nacionalnih parkova.