07-05-2021

Crnogorski odbojkaši uspješni na startu kvalifikacija za EP

Naši najbolji odbojkaši ostvarili su pobjedu na početku prvog kvalifikacionog turnira za Evropsko prvenstvo savladavši selekciju Azerbejdžana sa 3:1 u setovima u gruzijskom Tbilisiju.


Foto: OSCG

Crnogorski reprezentativci bili su bolji u prva dva seta, a Azerbejdžanci su jurili zaostatak i sporadično smanjivali rezultatski minus. Bilo je 25:23 i 25:21 u korist tima Veljka Bašića. Njegove izabranike krasila je sigurna igra kako u napadu tako i u defanzivi. Posebno se u napadu istakao korektor Aleksandar Minić.

Ipak, u tom drugom setu dolazi do peha, povrede zgloba Marka Bojića, a odsustvo našeg primača servisa naročito se osjetilo u trećem periodu u kojem je protivnik imao i sedam poena prednosti. Selektor Bašić pokušao je da promijeni dinamiku sa izmjenama, šansu su dobili rezervisti, ali do toga nije došlo te protivnik rezultatom 25:21 smanjuje na 2:1. "Crvene" je posebno "namučio" korektor Vasiljenko za kojeg nisu pronašli adekvatan recept.

Nakon što se u četvrtom setu na startu mahom igralo poen za poen, servisi kapitena Vojina Ćaćića donose Crnoj Gori prednost koja je u jednom momentu iznosila i 23:15. Dobro je servirao i debitant Miloš Kosović, a Azerbjedžanci na to nisu imali odgovor. Naša reprezentacija na kraju stiže do 25:15, najubjedljivijeg učinka na meču, čime je osigurana pobjeda od 3:1.

U duelu sa Azerbejdžanom doprinos trijumfu dali su i članovi Odbojkaškog kluba "Budva" - starter Blažo Milić, Ivan Zvicer, koji je zamijenio Bojića, a u trećem setu Milutin Pavićević i Nikola Radonić.

Sljedeći protivnik Crne Gore u grupi F je Grčka, glavni konkurent za plasman na Evropsko prvenstvo. Naši odbojkaši nakon toga odmjeriće snagu sa domaćinom Gruzijom, a potom slijedi još jedan turnir koji će se održati u Podgorici.

Učešće na šampionatu Starog kontitenta obezbijediće prvaci u grupama, ali i pet najboljih drugoplasiranih selekcija.


M.S.