21-11-2023

Crnogorski turizam promovisan u Indoneziji

Direktor Petrovac Jazz Festivala Vinko Mihajlović, ovih dana boravi u Indoneziji, gdje učestvuje na “Indonesian World Jazz Meeting”- u, jednom od najvećih svjetskih okupljanja džez muzičara, producenata i organizatora manifestacija koje promovišu ovaj muzički pravac.


Foto: Portal RTCG

Skup organizuje indonežanska festivalska asocijacija “Warta Jazz”, a pokrovitelji su ministarstva kulture i turizma Indonezije, na čiji je poziv Mihajlović potvrdio učešće na događaju, kao jedini delegat i panelista iz Crne Gore.

Direktor Petrovac Jazz Festivala, koji ima tradiciju dugu 17 godina, tokom boravka uspostavio je značajnu komunikaciju sa brojnim relevantnim institucijama i organizacijama kulture u Indoneziji i otvorio značajne teme koje se tiču međudržavne kulturološke saradnje i zajedničkih projekata u sferi manifestacijskog turizma.


Foto: Portal RTCG

“U tu svrhu juče je potpisan memorandum o saradnji i razumijevanju sa festivalskom asocijacijom “Warta Jazz” a biće takođe sklopljeno i više sporazuma o saradnji sa festivalima širom svijeta, čiji organizatori borave ovdje, na svjetskom okupljanju kulturnih poslenika koji se bave džez muzikom", kazao je Mihajlović.

NVO “Urbani kult”, na čijem je čelu Mihajlović godinama koja organizuje “Petrovac Jazz Fest”, “Montenegro Sun Reggae Fest” u Crnoj Gori i festival “Jazzland” u Srbiji.

"Cilj nam je promocija Crne Gore kroz predstavljanje muzičke, pozorišne i filmske produkcije, gastro i etno kulture, prirodnih i turističkih potencijala", ističe Mihajlović

NVO “Urbani kult” godinama sarađuje sa tradicionalnim partnerima iz Njemačke, Rusije, Slovenije, Srbije, Makedonije, Izraela, Ukrajine, Kine i Mađarske.

Prošlog mjeseca Mihajlović je boravio u gradu Vezpremu, koji je mađarska prijestonica kulture, gdje se takođe sreo sa visokim zvaničnicima u oblasti kulture, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Tokom boravka u Vezpremu, dogovoreno je da u narednom periodu bude predložen za počasnog konzula Mađarske u Crnoj Gori.

Pored standardnih tema koje se tiču festivalske produkcije, saradnje i umrežavanja, na događaju “Indonesian World Jazz Meeting”- u, predstavljene su i brojne ideje za “green projekte”, koji kroz uvezivanje ekoloških akcija i produkcije multimedijalnih kulturnih manifestacija, podrazumijevaju zajedničku organizaciju promotivnih događaja u Indoneziji i Crnoj Gori u narednom periodu.



(Portal RTCG)