14-05-2014

CTU: Građevinski radovi ponovo dočekuju goste

Izvodjenje gradjevinskih radova, gužve na graničnom prelazu, monopolski položaj i reketiranje privrede od strane PAM-a, samo su neki od problema o kojima se raspravljalo na sastanku sektora hotela CTU.

CTU: Građevinski radovi ponovo dočekuju goste | Radio Televizija Budva

"Ističući da turistička sezona počinje dolaskom prvih gostiju, hotelijeri su saglasni da je nedopustivo da nam se svake godine dešavaju gradjevinski radovi i raskopani putevi na saobraćajnicama a posebno u zonama gdje su hoteli. Stoga tražimo striktno poštovanje zakonskih rokova kada je riječ o izvodjenju gradjevinskih radova i poštovanje obaveze njihovog zaustavljanja zbog početka turističke sezone.

Sada se već dešava na graničnom prelazu Debeli brijeg, da su turisti koji ulaze u Crnu Goru blokirani i po nekoliko časova (često 4 i više) što, s pravom izaziva, njihovo nezadovoljstvo. Uz takvu dobrodošlicu na graničnom prelazu i odmah zatim putnu infrastrukturu sa nezavršenim građevinskim radovima, gost je formirao vrlo negativan stav o Crnoj Gori kao destinaciji i gotovo sigurno se neće vratiti, a hotelijeri, nemoćni da promijene ovakvu situaciju, trpe otkazivanja aranžmana.

Već duže vrijeme, hotelijeri Crne Gore traže pomoć od nadležnih institucija zbog monopolskog položaja Organizacije za zaštitu prava autora muzike Crne Gore–PAM CG, koja svojim nadoknadama reketira turističku privredu.

Neprimjereno visoke nadoknade, utvrđene bez jasnih kriterijuma, za koje PAM ispostavlja fakture a ne daje nikakve informacije na osnovu kojih je izvršen obračun, nisu praksa u regionu. Nadoknada koju na ovako misteriozan način određuje PAM razlikuje se i do 300% medju hotelima.
Apeli privrede upućeni Zavodu za intelektualnu svojinu koji je direktno nadležan za rad PAM-a, Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu odrzivog razvoja i turizma, ne daju rezultate niti odgovore o nadležnosti za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora nad radom PAM-a", navodi se u saopštenju hotelijera.