09-07-2023

Ćulafić o debitantskom izdanju “Jack Lupina”: Fuzija onoga što nam najbolje leži

Budvanska grupa “Jack Lupino” krajem juna oglasila se debitantskim EP izdanjem “U koraku sa nevremenom” koje donosi pet muzičkih numera. Frontmen benda, klavijaturista i vokal Nebojša Ćulafić u razgovoru za naš portal govorio je o nastanku i senzibilitetu aktuelnog izdanja, zakazanim nastupima, ali i planovima grupe u narednom periodu.


Ćulafić, Foto: Privatna arhiva

“Jack Lupino” nastao je 2016. godine kao cover bend, uslijedio je nastup u okviru emisije “Obrati pažnju”, kao i veliki broj klupskih svirki po kojim je budvanski sastav prepoznatljiv širom Crne Gore.

Paralelno sa svim tim, odvijao se rad na autorskom materijalu koji je na pravi način zaokružen tokom pandemije koronavirusa. Debitantsko izdanje donosi ljubavne pjesme u sanjivim izvedbama na tragu disko, fank i rok senzibiliteta osamdesetih.


Debitantsko izdanje “U koraku sa nevremenom”, Foto: Privatna arhiva

"Cijeli EP prate ljubavne priče, ali iz nekog drugog vremena. Naziv izdanja nosi dosta značenja - ličnih, globalnih, muzičkih, koja se kreću nekim putanjama. “U koraku sa nevremenom” za nas predstavlja početak, odnosno momenat kad je sve počelo da se snima, a to je bio period kovida. Komparacija, zatim, može da obuhvati i globalnu situaciju, to jest nelagodu na više polja - ratnom, ekonomskom, nacionalnom itd. I na kraju, to je i korak sa nevremenom po pitanju muzičkog stila, iako ja lično želim da naglasim da mislim da ljudi kako tako rade dobre stvari i da ne treba osuđivati. Samo, mi smo se potrudili da muzika dobije potpuno jedan novi ugao. Što se tiče naših tema uglavnom su ljubavne, seksualne i hedonističke. Na taj način se borimo sa svim oko sebe i nastojimo da budemo ono što jesmo.", ističe frontmen Ćulafić.

Pored njega, postavu benda čine vokali Iva Ćulafić i Sara Joković, basista Petar Šuković i bubnjar Željko Samardžić. Na snimanju su učestvovali i Todor Živković, koji je odsvirao gitaru u pjesmama “Čarolija” i “Dan”), Filip Kustudić (gitarista, “Intro”) i saksofonista Stefan Pavićević.


Nastup grupe na budvanskom Karnevalu 2023, Foto: Privatna arhiva

Pjesme su snimane u Ćulafićevom studiju “Ragna Rock” u Budvi, a pojedini segmenti i u studiju Andreja Lovrića u Svinjištima, te studiju “Rebellion” u Podgorici. Pjesma “Dan” snimana je i masterovana u beogradskom studiju “Milton”.

Pjesme “Čarolija” i “Dok traje san” sa ovog EP-a prethodno su objavljene kao singlovi i već par godina dostupne su na YouTube servisu. Pored njih, na izdanju se nalaze i numere “Intro”, “Košnica bluda” i “Dan”, za koju je urađen i kvalitetan video spot.



Ćulafić je početnu afirmaciju stekao u metal bendu “Goddamn” koji je osnovan u Budvi 2006, a već dugi niz godina sa svojim saradnicima uspješno se pozicionirao na klupskoj sceni.

"Dugo sam radio na osmišljavanju debitantskog izdanja i kao glavnom autoru i frontmenu bilo mi je teško da se opredijelim između dosta pravaca koje sam slijedio u prošlosti i u skorijim vremenima. Na kraju se sve samo složilo i jednostavno se rodila fuzija onog sto nam najbolje leži", navodi on.

Grupa “Jack Lupino” biće tradicionalno aktivna na nastupima u Budvi i drugim gradovima tokom ljeta, a u planu je i rad na novom materijalu kako bi svoj rad mogli predstaviti većoj publici na festivalima. Ulazak u studio planiran je za sljedeću godinu.



M.S.