22-10-2018

Da li će Morsko dobro ispuniti zahtjeve građana u vezi Luke Budva?

Javno preduzeće Morsko dobro spremno je na dalju saradnju povodom rješavanja zahtjeva od strane građana Budve u vezi komunlanih vezova, postavljanja kapija i žardinjera i formiranja operativnog dijela Luke Budva.

Da li će Morsko dobro ispuniti zahtjeve građana u vezi Luke Budva? | Radio Televizija Budva

Foto: Ivan Čučuk

Podsjetimo, NVO Porat Budva-Pizana, ovim povodom, juče je organizovala mirni protest u budvanskoj Luci, na kojem je bilo nešto više od stotinu mještana.

Prema riječima predsjednika NVO Porat-Pizana, Jerolima Dragičevića, mještani imaju nekoliko ključnih zahtjeva. Prije svega, kako je istakao, kapije treba da budu otvorene.

"Ja bih poručio za kapije, da se preko dana drže otvorene, zakupac Luke ima kamere i zaposlene da to kontrolišu. Zimi kapije treba da budu otvorene do 22h, a ljeti do 23 sata. Treba da puste narod da šeta, pa to je obilježje jednog primorskog mjesta", naglasio je Dragičević, dodajući da se broj vezova mora povećati.


"Broj komunalnih vezova mora se povećati, pogotovo kod Školijere. Žardinjere ne bi postojale da velike jahte nisu tamo. Prema tome, kada se maknu jahte maćiće se i žardinjere. Zatim, ako dođe brod iz Tivta, Kotora, Petrovca, on mora turiste iskrcati na dok. Zakupac treba da ih pusti, neka naplati iskrcaj po putniku. Dodao bih, da na Pizani treba skinuti rukohvat prema moru, jer je to napravljeno kad je plima i osjeka da barke mogu prići", istakao je Dragičević.

Kako je kazao, potreban je i prostor za najmlađe koji žele da pecaju.

Sa druge strane, pomoćnik direktora Morskog dobra, Dragan Marković, kazao je da su kao i do sada spremni na saradnju sa građanima Budve, sa ciljem pronalaženja prihvatljivog rješenja.


"Poslednjih godina smo imali dobru saradnju sa građanima Budve i nevladinim organizacijama na rješavanju svih problema. Kao rezultat te dobre saradnje su značajni pomaci pri upravljanju Lukom Budva. Tako smo dobili 280 vezova više nego što je bilo ranije", rekao je Marković i dodao, da je svjestan da to nije dovoljno jer se grad razvija.

Definisana su brojna pitanja i potrebe građana.

"Ostalo je još pitanje kapija, koje moraju postojati ali se može utvrditi neki režim da se može izaći na dok. Pritom, moraju postojati neke mjere sigurnosti da ne može svako da prođe i pravi štetu. Moje mišljenje je, da su žardinjere jedan sasvim prihvatljiv način da se se dio Luke ogradi od grada", istakao je Marković i dodao da je lukobran i proširenje Luke zadatak za novi ugovor, novu investiciju kojom će se definisati ulaganja.

"Treba naći plansko rješenje koje zadovoljava sve potrebe. Marina je objekat turistički i treba da bude na visokom nivou. Zalažemo se da sve obezbjedimo građanima i izađemo u susret. Sve je rješivo, samo treba sjesti i komunicirati. Pa čak i za pecanje postoji rješenje", zaključio je Marković.

Aneks ugovora sa zakupcem "Dukley marina" je potpisan privremeno, jer nije oročen datumom. Prošle godine je potpisan i traje do koncesionog objavljivanja akta za koji je preduslov donošenje DSL-a, koji će tačno definisati namjere i kapacitete u luci.