20-04-2020

Dacia Sandero: Kako bi trebala izgledati nova generacija narodnog hečbeka

Skoro da ne postoji model čija se nova generacija iščekuje sa više špekulkacija od Dacia Sandera. Treća generacija rumunskog hečbeka treba da bude predstavljena ove godine, a na internetu su objavljeni nebrojeni renderi i špijunske slike Sandera.


Foto: Auto Zeitung

Njemački "Auto Zeitung" objavio je svoju viziju Sandera koja se čini vrlo realnom obzirom da smo kod Dacije navikli na dizajnersku evoluciju umjesto revolucije. Sandero na slici ima novi branik, izduženije farove, tanku LED traku i okrugle maglenke, prenosi "Radio Sarajevo".

Zapravo se veće promjene očekuju u unutrašnjosti koja će biti znatno modernizirana. Na centralnom dijelu armaturne ploče je veliki touch screen, poznat iz Reno Klia. Generalno, u Sanderu će se koristiti mnogi elementi Klia, uključujući i ručicu mjenjača.

Sandero će se prebaciti na modernu platformu CMF-B (Common Modular Family) koju koristi i novi Klio pete generacije, za razliku od aktuelnog modela kojem je baza modifikovana platforma Clia II.

Prednost nove platforme je mogućnost stvaranja električnih i hibridnih verzija na njenoj osnovi, iako je malo vjerovatno da će se ovakva tehnika naći u cjenovno osjetljivom Sanderu.

U svakom slučaju, u Evropi se očekuje da hečbek i krosover verziju (Stepway) Sandera pokreće novi 1,0-litarski 3-cilindrični benzinac u atmosferskoj (75 KS) i turbo verziji (100 KS). Moguće su i najslabije izvedbe 4-cilindričnih motora Renoa: 1,33-litarskog benzinca i 1,5-litarskog turbodizelaša.

Izvor: Portal Radio Sarajevo