27-05-2022

Danas 18 godina od ubistva Duška Jovanovića

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista Dan, Duško Jovanović ubijen je na današnji dan prije 18 godina ispred redakcije tog medija.

Danas 18 godina od ubistva Duška Jovanovića | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Jovanović je ubijen oko ponoći 27. maja 2004. godine, kada je u njega, iz golfa 3, ispaljen rafal iz automatske puške.

Centar za građansko obrazovanje pozvao nadležne, a posebno Tužilaštvo i novog Glavnog specijalnog tužioca, da posvećenost dokažu i na primjeru ubistva Duška Jovanovića, bez čijeg cjelovitog razrješenja ne može biti ni suštinskog napretka u uspostavljanju vladavine prava u državi.

Oni su podsjetili da ni 18 godina od ubistva Jovanovića, nadležne institucije nijesu dale adekvatan odgovor o svim počiniocima, ali i nalogodavcima ovog gnusnog zločina.

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Vladu da hitno angažuje stranog eksperta u slučaju istrage ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, koji će dati jasne putokaze kako da taj slučaj bude rasvijeljen do kraja.

HRA su kazali da ni 18 godina nakon ubistva Jovanovića, nije otkriveno ko je neposredni izvršilac, ko je sve učestvovao u ubistvu, ko ga je naručio, ali i ko je odgovoran za to što do danas istraga nije dovela do ozbiljnijih rezultata.(kraj) žug