08-11-2019

Danas je Mitrovdan

Pravoslavna crkva slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i vjesnik je zime. Važi za jednu od najvećih slava na našim prostorima i za njega se vezuje veliki broj narodnih običaja i vjerovanja.


Foto: wikipedia

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva.

Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mjestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna.

Po predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

I danas se vjeruje u ljekovitost njegovih moštiju. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije "bdio nad svojim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća".

Kod Rusa, kult sv. Dimitrija počeo je da se širi još u 12. vijeku, a 1581. proglađen je zaštitnikom Sibira.

Takođe i na područjima regiona svetom Dimitriju su posvećeni mnogobrojni hramovi, više od 120.

Krsna je slava brojnih porodica i ime nekih esnafa. U mnogim mjestima našeg regiona održavaju se tradicionalni običaji nošenja krsta.

Nekada je Mitrovdan bio poznat i kao dan kada su se hajduci rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali na Đurđevdan sledeće godine. Zato se u narodu kaže: "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak".

Ako pada snijeg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na bijelom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom verovanju, zima pred nama je oštra.

Postoji i vjerovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

U našem narodu se takođe vjeruje da na Mitrovdan svako treba da ostane kod svoje kuće i da ovo nije dan za primanje gostiju.

To ne važi za one koji slave ili idu na slavu kod rodbine ili bliskih prijatelja, ali i oni moraju da obavezno noće kod svoje kuće. Vjeruje se da će onaj koga mitrovdanska noć zatekne van doma, preko cijele godine noćivati po tuđim kućama.

Takođe postoji običaj da se na Mitrovdan otpuštaju "sluge" kojima je istekao ugovor i da se unajmljuju novi. Uz to, postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.