22-03-2021

Danas je Svjetski dan voda

Voda je simbol života. “To je prva potreba čoveka, osnovni princip i uzor svega sto postoji, iz koje je sve nastalo i u koju se sve vraća”, a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je njeno vrednovanje.

Danas je Svjetski dan voda | Radio Televizija Budva

Foto: gov.me

Kako i koliko su nam vodni resursi važni, pokazuje i to kako upravljamo njima. Značaj vode leži u njenoj povezanosti sa ljudskim zdravljem, privrednim razvojem i održavanjem i očuvanjem prirode i ekosistema u njoj.

Vrijednost vode sada je posebno naglašena, budući da je, zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, neophodno imati pristup čistoj vodi, kako bi se održavala lična i opšta higijena.

I dok veliki broj ljudi u svijetu uopšte nema pristup vodi, priroda je obdarila Crnu Goru vodnim resursima u izobilju, i to i podzemnim i površinskim vodama.

Uprkos tome, neodgovornim činjenjem, doveli smo sebe u situaciju da nam “suza Evrope” bude devastirana, da imamo smanjenju izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre iz kojeg se vodom snabdijeva crnogorsko Primorje, da stavljamo rijeke u cijevi i na taj način ne samo da onemogućavamo pristup pijaćoj vodi, već i ugrožavamo biodiverzitet u Crnoj Gori.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će u narednom periodu intezivirati aktivnosti na uspostavljanju sistema zaštite voda, u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima spriječiti nelegalnu i neprihvatljivu eksploataciju šljunka i pijeska iz rječnih korita, i dodatno urediti sistem zaštite od bujica i erozije, raditi na povećanju stepena prečišćavanja komunalnih otpadnih voda, dalje razvijati instrumente za upravljanje vodama i uspostaviti jedinstveni nacionalni vodni informacioni sistem.

Efikasna zaštita ekosistema i prirode jedan je od preduslova za očuvanje voda. Svojim djelima pokažimo da vrednujemo vodne resurse koje imamo. Čuvajmo životnu sredinu i vodoizvorišta. Ne možemo sebi više priuštiti da čekamo, navedeno je u saopštenju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.