20-05-2022

Danas obilježavanje Svjetskog dana pčela

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savez pčelarskih organizacija i Ambasada Slovenije u Crnoj Gori danas će, zajedničkim događajem, obilježiti Svjetski dan pčela.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz Ministarstva su kazali da će u okviru programa u Kući meda u Danilovgradu, biti organizovana edukativna radionica za najmlađe, s ciljem promocije značaja pčela, ali i meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Planirana je i sadnja medonosnog bilja.

Iz Ministarstva su podsjetili da je inicijativa prema Ujedinjenim nacijama (UN), da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela, potekla od Slovenije.

Crna Gora je, kako su objasnili, bila među prvim zemljama čija je Vlada podržala inicijativu i iskazala aktivno učešće u ostvarivanju njenih ciljeva.

“U Sloveniji Svjetski dan pčela obilježen je prvi put, kada su se zemlje potpisnice zajedničke deklaracije obavezale da će unapređivati saradnju u cilju zaštite pčela i podizanja svijesti javnosti o značaju pčela kao oprašivača za prirodu na Zemlji i čovječanstvo, posebno imajući u vidu da se njihov broj na globalnom nivou smanjuje”, navodi se u saopštenju.


(MINA Business)