09-05-2018

Danas protest povodom napada na Lakić

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore pozvalo je kolege da se u 11 sati okupe ispred zgrade Vlade u znak protesta zbog još jednog u nizu napada na novinare, ovaj put ponovo na novinarku Vijesti, Oliveru Lakić.

Danas protest povodom napada na Lakić | Radio Televizija Budva

Foto: Vijesti

“Bezbroj nerazjašnjenih napada, od kojih neki ubrzo zastarjevaju, kao posljedicu imaju atmosferu gdje sačekuša novinaki ispred zgrade nije ništa neobično iako je već viđeno. Zabrinutost je tim veća jer se ovaj put koristi oružje, što je do sada bio slučaj samo prilikom ubistva Duška Jovanovića”, navodi se u saopštenju.

Iz DPNCG su dodali da su predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta ponovo potencirali potrebu efikasnijih istraga napada na novinare.

“Tražimo da policija i Tužilaštvo ulože napore i otkriju sve napadače na novinare, posebno na Lakić za čiju bezbjednost strahujemo”, poručili su iz DPNCG.

Oni smatraju da je to još jedan od dokaza da napadači treba da budu kažnjeni maksimalnim kaznama, bez obzira da li na osnovu postojećeg ili uvođenja posebnog krivičnog djela.

“Neka Ministarstvo pravde kao predlagač izmjena Krivičnog zakona ozbiljnije razmotri tu mogućnost iako je tvrdilo da je to nemoguće”, zaključuje se u saopštenju.