06-04-2023

Danas prvo zasijedanje Romskog parlamenta

U Skupštini Crne Gore danas će biti organizovano prvo zasijedanje Romskog parlamenta, povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma.


Foto: RTCG

Kako je saopšteno iz Skupštine, tu sjednicu organizuje Odbor za ljudska prava i slobode, u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, pod pokroviteljstvom predsjednice crnogorskog parlmenta.

Navodi se da, polazeći od činjenice da Romi i Egipćani predstavljaju najugroženiju i najviše marginalizovanu manjinsku zajednicu u Crnoj Gori, Skupština tim događajem želi dati doprinos otvaranju te teme na najvišem nivou.

“Kako bi se sagledale dosadašnje aktivnosti preduzete na unapređenju položaja te ranjive populacije, ali i svi izazovi sa kojima se suočavaju i na čijem rješavanju je neophodno zajednički i sinhronizovano raditi u predstojećem period”, dodaje se u saopštenju.

Uvodna izlaganja imaće predsjednica Skupštine Danijela Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković i nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. godine Sokolj Beganaj.

Moderator događaja, kako je najavljeno, biće predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode, Jovan Vučurović.

Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici nevladinih organizacija i pripadnici romsko-egipćanske populacije, koji se bave zaštitom prava Roma i Egipćana, postavljaće pitanja na koja će odgovarati predstavnici ministarstava prosvjete, ljudskih i manjinskih prava, pravde, zdravlja.

Na pitanja će odgovarati i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Na prvom zasijedanju Romskog parlamenta učestvovaće i generalni sekretar Skupštine, članovi Odbora za ljudska prava i slobode, predsjednici klubova poslanika Skupštine, članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori.

Iz Skupštine su kazali da je na kraju sjednice planirano usvajanje zaključaka.

(Mina)