01-05-2024

Danas se obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada

U Crnoj Gori i u svijetu danas se obežava Međunarodni praznik rada - Prvi maj, dan kada bi radnici trebalo da izraze opštu solidarnost i sjete se žrtava koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Danas se obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu kada su stotine hiljada američkih radnika na ulici zahtijevale osmočasovno radno vrijeme.

Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su policajci ubili četiri člana sindikata.

To je bila inicijalna kapisla da i radnici već 4. maja dođu na protest naoružani, a pred kraj protesta neko je pod nerazjašnjenim okolnostima bacio bombu, ubivši pri tome sedam radnika i 67 policajaca.

Gradske vlasti su gotovo godinu i po dana kasnije za taj čin optužile anarhiste, poslije čega su njih osmorica bili osuđeni na smrtnu kaznu.

Već 1889. godine je na Prvom kongresu Druge Internacionale ustanovljen "Prvi maj - zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahtjeva i svoju klasnu solidarnost".