23-04-2020

Danas svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svakog 23. aprila još od 1995. na osnovu odluke donesene na Generalnoj konferenciji UNESKO-a u Parizu održanoj iste godine.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Tog datuma 1616. umrli su velikani književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

U Španiji se dan posvećen knjizi obilježavao još od 1923. godine.

Ove godine, povodom međunarodnog praznika koji protiče u karantinskoj atmosferi prisutnoj u gotovo svakoj državi na svijetu, oglasili su se iz Narodne biblioteke Budve.

"Danas, 23.aprila, obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava. Narodna biblioteka Budve je prethodnih godina raznovrsnim programima u Biblioteci bila dio projekta "Noć knjige". I ove godine na način kako je to jedino moguće, praznik knjige obilježavamo virtuelno a pod sloganom "S knjigom nisi izolovan!" Tokom dana na našoj stranici u formi video zapisa obratiće vam se neki od autora kojima je Biblioteka izdavač, preporučiti knjige i poručiti zašto je važno čitati. Neki će sa nama podijeliti djelić svoga stvaralaštva. Čestitamo Svjetski dan knjige i podsjećamo: S knjigom nisi izolovan!", poručili su iz Biblioteke.



fb/narodnabibliotekabudve

Na fejsbuk stranici budvanske Biblioteke, pored ostalog, danas možete vidjeti šta su čitaocima povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava poručili profesori Božena Jelušić i Krsto Vuković.