19-05-2020

Darmanović: Postepeno otvaranje granica preduslov za ekonomski oporavak

Postepeno otvaranje granica, nakon pandemije koronavirusa, preduslov je za ekonomski oporavak, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i dodao da taj proces treba da se realizuje sinhronizovano i u skladu sa nacionalnim mjerama.


Foto: gov.me

Darmanović je na konferenciji Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) kazao da su saradnja, solidarnost i povjerenje principi kojima se treba voditi kako bi se ublažile posljedice krize i izbjegao "drugi talas" virusa.

"Potrebno je ojačati saradnju i koordinaciju u oblastima zdravstva i saobraćaja, uz mjere kontrole i upravljanje graničnim prelazima", rekao je Darmanović.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, kazao da se sada moraju stvoriti uslovi za normalizaciju života građana, poštujući istovremeno epidemiološke preporuke kako bi se virus držao pod kontrolom.

"Na toj liniji, Crna Gora je na dobrom putu da postane prva država bez koronavirusa. Ako budemo dovoljno mudri, Crna Gora će biti država koja je posljednja registrovala slučaj korone i prva zemlja bez korone u Evropi", poručio je Darmanović.

On je, ukazujući na značaj turizma za Crnu Goru, ocijenio da preporuke Evropske komisije (EK) imaju značajnu ulogu u daljim koracima za uspješno ukidanje ograničenja putovanja i ponovno otvaranje turističke privrede.

Darmanović je saopštio da je spremnost EK da uključi region u sprovođenje Zajedničke mape puta za ukidanje restriktivnih mjera zbog koronavirusa još jedna prilika koja će dugoročno imati pozitivan uticaj na zemlje i ekonomije.

Konferenciju šefova diplomatija Zapadnog Balkana i susjednih država članica EU, organizovali su ministri vanjskih poslova Grčke i Sjeverne Makedonije.

Na sastanku je ocijenjeno da su u upravljanju socio-ekonomskim posljedicama pandemije virusa ključni saradnja i solidarnost Zapadnog Balkana i EU.

Šefovi diplomatija su se posebno osvrnuli na značaj prekograničnih putovanja i transport robe, kao i međusobnu pomoć razvoju ekonomije.

Darmanović je kazao da je EU pokazala da je, bez obzira na sve izazove, najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost, utkana u srž evropskog projekta.

Prema njegovim riječima, EU je dokazala da ni u najtežim vremenima nije zaboravila region.

"Činjenica da je opredijelila 3,3 milijarde za Zapadni Balkan u cilju ublažavanja negativnih efekata krize, kao i brojni drugi mehanizmi pomoći koji se stavljaju na raspolaganje našim zemljama, nemaju samo značaj sa humanitarnog aspekta, već su jasan znak važnosti koji je Unija dala našem region", zaključio je Darmanović.


Izvor: MINA Business