21-08-2020

Dautović: Na tržištu nekretnina nema stranih kupaca, već samo domaćih investitora

Od pojave koronavirusa u Crnoj Gori na tržištu nekretnina nema stranih kupaca, već samo domaćih investitora, saopštila je vlasnica agencije za nekretine, Edita Dautović i dodala da su cijene uglavnom iste.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ona je za Televiziju Crne Gore kazala da su cijene na atraktivnim lokacijama ostale slične kao u januaru i februaru.

Dautović, koja je i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, rekla je da je u isto vrijeme došlo do drastičnog pada zakupa nekretnina, prenosi portal RTCG.

"U prvom i drugom talasu korone komuniciramo isključivo sa našim državljanima, nemamo strane investicije koje smo ranije imali i koje su nam bile potpora jer baviti se nekretninama je komplesno", kazala je Dautović.

Ona je navela da Crna Gora nema zakon koji reguliše promet nekretnina.

"U zemljama regiona to je uređenije u odnosu na sve malverzacije i povezanosti izeđu kupca, prodavca i posrednika, i da je definisano zanimanje agent za promet nekretnina, to bi bilo ozbiljnije jer postoji dosta sive ekonomije u našoj branši", saopštila je Dautović.

Ona je rekla da od pojave koronavirusa u Crnoj Gori nije došlo do značajnijeg pada cijena nekretnina.

"Cijene na lokacijama koje su tražene su slične kao u januaru i februaru, nije došlo do nekog pomijeranja. Možda 50 EUR po metru kvadratnom na nekim manje atraktivnim lokacijama. Na atraktivnim lokacijama cijene su ostale iste", precizirala je Dautović.

Ona je, govoreći o novogradnji, kazala da nema podatak da li će doći do pada.

"Kupci očekuju da će doći do pada, ali su i oni dosta nerealni, jer ako nekretnina košta 1,4 hiljade EUR po kvadratu oni bi da je kupe za 800. Može da postoji pad 50 do 100 EUR, ali ne i drastičan pad", dodala je Dautović.

U isto vrijeme, kako je dodala, došlo je do drastičnog pada zakupa nekretnina.

"Drastično su pali zakupi, jer je otkazano dosta stanova koje su zakupljivali studenti ili kod porodica sa malom djecom koji su sada otišli na selo ili gdje vlasnici nijesu imali sluha da snize cijenu. Sada ima dosta slobodnih nekretnina", dodala je Dautović.

Ona je kazala i da su u Podgorici stanovi i dalje traženiji od nekretnina van grada.

"Na teritoriji Glavnog grada mladi više preferiraju kupovinu stanova. Bilo je tokom korone onih koji su željeli nekretninu van grada, ali nemamo neku preveliku potražnju za placevima i izgradnjom kuća", zaključila je Dautović.


Izvor: MINA Business